Potpisan memorandum između PKS i WWF Adria o unapređenju zaštite životne sredine 1Foto: Danas/Nina Čolić

Memorandum o saradnji između Svetske organizacije za prirodu WWF Adria Srbija, Privredne komore Srbije i još 16 institucija i organizacija potpisan je danas, sa ciljem da se projektima unapredi zaštita životne sredine i biodiverzitet u Srbiji.

Šef Operacija 3 delegacije EU u Srbiji Sakelaris Hurdas izjavio je da taj projekat dodeljuje grantove u oblasti zaštite životne sredine i da se odnosi na „bezbednu prirodu“.

„Građanske inicijative i udruženja rade na podizanju svesti, vode računa o načinu na koji se sprovode procedure i postaju glas građana koji dovodi do donosioca odluka. Sam glas građana vodi do političkog dijaloga“, rekao je Hurdas.

Podsetio je da je politika Evropske komsije (EK) u okviru zelenog dogovora da se radi na klimi u celom svetu i da je to glavna pokretačka snaga u svetu.

„Budućnost oporavka planete treba da bude zelena. Srbija je prihavtila Zelenu agendu za Zapadni Balkan koji je deo evropskih planova i EK“, rekao je on.

Hurdas je rekao da je cilj Zelene agende smanjenje emitovanja ugljendioksida, poboljšanje cirkularne ekonomije, zagađena vazduha i biodoverziteta.

Istakao je da Srbija ulaže velike napore da zatvori to poglavlje i da je „bitno da se ona zatvore“.

„Opšti cilj projekta je da se povećaju kapaciteti organizacija civilnog društva. Jak civilni sektor je potencijalni savetnik institucijama u Srbiji za otvaranje Poglavlja 27 o zašititi životne sredine i procesima evrointegracije“, rekla je programski saradnik WWF Adria Srbija Marina Papović.

Ona je istakla da će se raditi na sistemskom povezivanju predstavnika civilnog društva sa institucijama i organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine „jer je zaštita životne sredine pitanje svih nas“.

„Imamo planove da nastavimo sa edukacijom kompanija u pogledu cirkularne ekonomije. Da se pomogne zelena tranzicija srpske privrede. Zelena tranzicija je to što moramo da realizujemo, ona je i šansa da se napravi suštinska pravedna promena u restruktuiranju ekonomije“, rekao je savetnik predsdenika Privredne komore Srbije za cirkularnu ekonomiju Radman Šelmić.

Organizatori su najavili da će do kraja 2025. godine kroz grant od 500.000 evra biti osnaženo minimum 75 organizacija civilnog društva. Prvi poziv za dodelu grantova biće u avgustu, a najavljeni su i „ad hok“ grantovi za promovisanje otvorenog dijaloga kojima će biti podržano oko 60 organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari