Potpisan ugovor o izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu 1Foto: Zoran Panić/Danas

Ugovor za realizaciju izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i tehničku podršku Pirotu potpisan je danas u Gradskoj upravi.

Vrednost ovog kapitalnog projekta je 16,2 miliona evra. Radove po sistemu pola – pola finansiraju Nemačka razvojna banka KFW i Ministartsvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa 50 i Grad Pirot i JP Vodovod i kanalizacija u Pirotu sa 50 posto Potpisan je i ugovor za tehničku podršku eksperata.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu gradiće se na ulazu u grad iz pravca Niša, u blizini naplatne rampe. Izgradnjom novog postrojenja, ubuduće će čista voda nizvodno od grada ulivati u Nišavu. Početak radova se očekuje iduće godine a kompletan završetak izgradnje 2025. godine.

Ugovor su potpisali ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, projekt menadžer programa KFW-a Štefani Rauprih, direktor kancerarije KFW-a u Beogradu Rudiger Hartman i direktor pirotskog Vodovoda Zoran Nikolić.

Gradonačelnik Vladan Vasić je posle potpisivanja ugovora rekao da je ovo veliki dan za Pirot na koji su dugo čekali ali je to veliki dan i za Srbiju.

– Posle realizacije ovog projekta Pirot će biti grad koji ispunjava sve ekološke standarde Evropske unije. U proteklom periodu dosta smo uložili u projekte ekologije i infrastrtukture. Pre desetak godina sagradili smo modernu sanitarnu deponiju u čiju je izgradnju uloženo pet miliona evra, od čega 3,5 miliona evra je uložila EU. Uvodimo primarnu separaciju otpada, zajedno sa Ministarstvo životne sredine smo izgradili liniju za sekunadarnu separaciju otpada na deponiji. Nadam se da ćemo uskoro potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj vrednosti 7,5 miliona evra za novo telo deponije, kompostanu i bio gas. Pored samog postrojenja izgradiće se i linija za mulj i modernizovati deo vodovodne i kanalizacione mreže i bićemo grad po evropskim ekološkiom standardima. Ono što je veoma bitno je će se čista voda nizvodno od grada ulivati u Nišavu, rekao je, pored ostalog, Vasić.

Direktor kancerarije KFW-a u Beogradu Rudiger Hartman je podsetio da je KFW Banka već 20 godina partner Srbiji na putu ka EU.

– Imamo uspešnu saradnju sa Gradom Pirotom, Javnim preduzećem Vodovod i kanalizacija i Ministarstvom gradjevine, saobraćaja i infrastrukture.Veoma nam je važan održivi urbani razvoj kao i održivo snabdevanje vodom i tretman i odvodjenje otpadnih voda. U proteklih nekoliko godina u Srbiji smo uložili preko 200 miliona evra za investicije. Ovo je šesti program koji realizujemo u okviru naše saradnje. Pirot je do sada učestvovao u našim programima i uspešno obavio zadatke. Ovo je prirodni korak i nastavak saradnje koju smo imali u oblasti vodosnabdevanja a sada prelazimo na oblast otpadnih voda i izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, rekao je Hartman.

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je rekao da je do sada u okviru finansijske i tehničke poodrške Nemačke i KFW-a, obezbedjeno 274 miliona evra za prioritetne investicije u 34 grada u Srbniji

-U Pirotu je do sada uloženo 3,3 miliona evra i izgradnju fabrike za prečišćavanje vode i rekonstrukciju vodovodne mreže. Vrednost ove investicije je 16,2 miliona evra za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju i proširenje postojeće kanalizacione mreže. Postojeći kanalizacioni sistem u Pirotu nema prečistač otpadnih voda tako da se otpadne vode ispuštaju u Nišavu i reke u njenom slivu. Izgradnjom ovog postrojenja obezbediće se prečiščavanje otpadnih voda u Pirotu za Grad i pojedina sela gde živi 45.000 stanovnika ili 85 posto ukupnog stanovništva Pirota i okolnih sela, rekao je Momirović, dodajući da će ovi projekti poboljšati kvalitet života gradjana.

Direktor JP Vodovod i kanalizacije Zoran Nikolić je podsetio da je 2012. godine sa KFW bankom potpisan ugovor o rešavanju vodosnabdevanja u gradu u vrednosti od 3 miliona evra.

-Ovu investiciju smo uspešno realizovali. Nadam se da ćemo uspešno realizovati i ovaj projekat. Ovo je jedna od najvećih investicija u našem gradu.Drago mi je što smo deo te priče. Parcele za ovo Postrojenje su već otkupljene i mo smo spremni, rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari