Potrebno pravednije trošenje budžeta za šume na lokalnom nivou 1Foto: Pixabay/Timmossholder

Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma „Omorika“ u Zlatiborskom okrugu je započela kampanju javnog zagovaranja pravičnog i namenskog trošenja sredstava budžetskog fonda za šume na lokalnom nivou.

Ta asocijacija je saopštila da je kampanju započela u maju, u saradnji sa USAID i Beogradskom otvorenom školom, u okvru projekta „Od šuma za šume“, kako bi ukazala na važnost finansiranja zaštite životne sredine.

Kampanja će se, tokom šest meseci, sprovesti na teritoriji Užica, Priboja i Bajine Bašte, s ciljem da se sredstva u lokalnim budžetima, koja su namenjena za unapređenje šuma, namenski troše i da građani u tome učestvuju.

Jasminka Dizdarević, menadžerka projekta, navela je da vlasnici privatnih šuma za svaki kubni metar posečenog drveta moraju da plate taksu koja se sliva u Budžetski fond za šume, a 30 odsto od toga pripada budžetu lokalne samouprave, gde se šuma nalazi.

„Projektom ćemo utvrditi tačne iznose sredstava, ali to su svakako ozbiljna sredstva, jer živimo u jednom od najšumovitijih regiona, u kome je 45 odsto teritorije pod šumama. Novac mora po zakonu biti vraćen tamo odakle je potekao, odnosno da se koristi za nova pošumljavanja, negu šuma ili izgradnju šumskih protivpožarnih puteva i zbog toga želimo da uključimo građane u odlučivanje o usmeravanju tog novca“, navela je Dizdarević.

Uz isticanje da su saveti mesnih zajednica u selima važni partneri u uspostavljanju održivog mehanizma povrata ovih sredstava u šume, RAŠ „Omorka“ ističe da će svoje ulične akcije sprovest u seoskim mesnm zajednicama.

Osim toga, kako se navodi, iste akcije sprovešće se i u gradovima, jer je gradskom stanovništvu u intreresu da se, unapređenjem stanja šuma u okruženju, dugoročno utiče na podizanje kvaliteta vazduha koji je vrlo problematičan.

„Aktivni građani Zlatiborskog okruga su važna snaga na putu do ekološki održivog regiona kome težimo“, navodi se u saopštenju RAŠ Omorika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari