Požarevac: Poljoprivrednici blokirali most na Velikoj Moravi 1Traktori u Zrenjaninu Foto: J. Nj. D.

Nezadovoljni ishodom razgovora sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, poljoprivredici iz udruženja “Stig” u utorak su nakon protesne vožnje traktorima kroz centar Požarevca blokirali saobraćaj blizu mosta na Velikoj Moravi.

Prioritetni zahtev poljoprivrednika, prema rečima potpredsednika udruženja “Stig” Aleksandra Milovanovića je cena od 700 eura za tonu đubriva po hektaru.

U izjavi za Boom 93 Milovanović je rekao da kukuruza neće biti, a situacija sa suncokretom je presudan trenutak da se vidi da li će biti setve i proizvodnje za sledeću godinu ili će biti primorani da obustave sve.

Po njemu, rešenje je da se cene suncokreta barem usklade sa onima u regionu.

Činjenica da je država zabranila izvoz ulja predstavlja veliki problem, ali Milovanović smatra da država kao sistem ima načina da reši problem sa kojim se poljoprivrednici trenutno suočavaju, prenosi ovaj požarevački medij.

Milovanović kaže takođe da ne očekuju nikakvu ogromnu zaradu, već šansu da pokriju troškove i omoguće uslove za nastavak proizvodnje.

-Iako su poljoprivrednici imali priliku da pregovaraju sa nadležnim Ministarstvom, konkretnih ponuda nije bilo. Izgubljeno mnogo vremena, žetva je na pragu, a suncokret je takav da ne može da se lageruje, te će poljoprivrednici biti primorani da ga prodaju po onoj ceni koja bude data u tom trenutku – istakao je za Boom 93 Aleksandar Milovanović, naglašavajući da “ jak seljak znači jaku državu”

Predsednik udruženja poljoprivrednika „Stig“, Nedeljko Savić rekao je da je ovo četvrta po redu blokada i podsetio da su tokom prve blokade tražili da im neko pomogne oko cene đubriva koje je, kako on kaže, neko uvozio po ceni od nekih 40 dinara, a poljoprivrednicima ga prodavao po ceni od 125 dinara.

Druga blokada bila je organizovana kako bi ih neko saslušao, a treća da bi uspeli da dođu do Predsedništva, ali pregovori nisu doveli ni do kakvog konkretnog rešenja, rekao je za Boom 93 Savić.

Savić takođe kaže da je došlo vreme žetve, da su se ljudi zadužili po 128 dinara, a sada treba da se razduže na 60 dinara, što je cena koja je trenutna.

Kako ističe, ne preostaje ništa drugo nego da se ili zaduže i uđu u još veće kredite ili propadnu.

Na protest u utorak izašlo je 250 traktora i blokiralo put, a poljoprivrednici iz Vojvodine pružile su podršku time što su na deset lokacija napravili blokade puteva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari