Predloženo rešenje za Fijatove radnike koji ne žele ni otpremnine ni rad 1foto EPA/KOCA SULEJMANOVIĆ

Na prvom sastanku radne grupe koja je formirana da rešava otvorena pitanja oko socijalnog programa i statusa Fijatovih radnika, načelno je dat predlog za kategoriju radnika koje ne interesuju ni otpremnine ni za odlazak na rad u inostranstvo.

Član radne grupe, predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila u Kragujevcu Saša Đorđević je posle sastanka u vladi Srbije izjavio za agenciju Beta da je načelno utvrđen predlog da se ovoj kategoriji radnika preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) omogući zaposlenje u drugim firmama.

On je naveo da je bi po tom predlogu radnici koje interesuje posao „umesto otpremnina i rada u inostranstvu, trebalo da raskinu radni odnos u Fijatovoj fabrici i da budu prijavljeni na NSZ“.

„Za njih bi bila obezbeđena mesečna bruto naknada od 47.000 dinara, od koje bi sami uplaćivali doprinose, tako da bi im ostalo oko 35.000 dinara“, rekao je Đorđević.

Prema predlogu koji je danas iznet na radnoj grupi, NSZ bi radnicima u tom periodu ponudila mogućnosti za zapošljavanje u drugim firmama koje su udaljene do 50 kilometara od Kragujevca.

Đorđević je rekao da na prvom sastanku radne grupe nije razgovarano o visini otpremnina.

On je rekao da radna grupa nastavlja rad već sutra, u vladi Srbije.

Prema rečima Đorđevića radna grupa je danas zasedala u prisustvu predstavnika radnika i sindikata, kabineta premijerke Srbije i Razvojne agencije Srbije, ali su izostali članovi iz ministarstava privrede i rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.