Predsednik Fiskalnog saveta: Siromašni već trpe inflaciju od 10 do 15 odsto 1Foto: Beta/Milan Obradović

Siromašna domaćinstva već sad trpe inflaciju od 10 do 15 odsto, iako je u novembru rast svih cena na godišnjem nivou bio 7,5 odsto, ocenio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, prognozirajući da nestašica verovatno neće biti ako zamrzavanje cena osnovnih proizvoda traje samo 60 dana.

U tako kratkom roku proizvođačima bi trebalo da bude važnije da zadrže učešće na tržištu, čak i po cenu eventualnih gubitaka. Međutim, ukoliko e ta mera produži, a cene inputa nastave da rastu, nije isključeno da će doći do nestašica, rekao je Petrović u intervjuu za list „Nova“.

Petrović je naglasio da ubrzanje inflacije u Srbiji ima veoma izraženu socijalnu dimenziju jer su u poslednjih godinu dana najviše poskupeli hrana i energenti – proizvodi na koje siromašni građani troše najveći deo svog dohotka.

On smatra da je „korak u dobrom smeru napravljen time što su penzije i plate u javnom sektoru ipak ostale pod kontrolom, što je važno sidro za ekonomsku stabilnost“.

„Kad se sve uzme u obzir, ima mesta za umereni optimizam – što bi značilo da će se tokom 2022. postepeno usporavati inflacija i sačuvati makroekonomska stabilnosu, uz umereni privredni rast od 4-4,5 osto“, ocenio je predsednik Fiskalnog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari