Predstavnik Vlade Srbije se seli na gradilište KC Niš 1Nova zgrada Kliničkog centra Niš Foto: Južne vesti/P. Blagojević

Predstavnici Vlade, Ministarstva zdravlja, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Kliničkog centra Niš najavili su ovih dana ubrzanje radova na novom KC Niš, kao i svakodnevno prisustvo predstavnika Vlade na tom gradilištu, kako bi se radovi okončali do kraja ove godine, što je novopostavljeni rok.

Završetak novog KC Niš za sada kasni sedam meseci.

Odlazeći premijer Aleksandar Vučić je juče, na završnoj konferenciji za novinare, „priznao“ da je jedan od njegovih neuspeha što radovi na novom KC Niš nisu završeni na vreme i što su ga „namagarčili“ u vezi sa rokovima za završetak radova.

– Još sebi ne mogu da oprostim što su me namagarčili. Bezbroj puta sam i povisio ton i bezbroj puta sam imao pritisak preko 200 i još se jedem što nisam produžio svoj boravak u Nišu, kad sam bio u Nišu. I što nisam tada video da me varaju i da me lažu. Žao mi je što ih nisam naterao da lopatu po lopatu prenose. Jedem se što ja nisam bio tamo. Što se nisam preselio četiri meseca u Niš da ih nateram da to urade. To mi je apsolutno najkrivlje- rekao je između ostalog Vučić, koji je inače u oktobu prošle godine, zajedno sa članovima Vlade Srbije, radno boravio u Nišu.

Neposredno nakon ovakve Vučićeve ocene, Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kojoj je nedavno povereno da zajedno sa Ministarstvom zdravlja ubrza završetak novog KC Niš, kazao je da je formirana radna grupa koja treba da ubrza radove, te da se završetak posla očekuje do kraja godine, pošto je, kako je rekao, završeno 85 odsto posla. U radnu grupu, koju su formirali resorno ministarstvo i ova Kancelarija, ušli su eksperti – inženjeri sa dugogodišnjim iskustvom, koji su „već na terenu u Nišu“, sa zadatkom da „poboljšaju koordinaciju i ubrzaju završetak radova“.

– Zbog toga će naš tim da se preseli u Niš. Procenili smo da je to neophodno kako bismo došli do cilja. Vlada Srbije u svakom trenutku mora da ima predstavnika na gradilištu koji će da preuzme konce u svoje ruke kada je realizacija ovog projekta u pitanju. Mi ne možemo sebi da dopustimo da izgubimo ni dana više, i zbog toga ćemo pokušati da pronađemo izlaz u već postojećim okvirima, sa postojećim izvođačima i u okviru postojećeg ugovora koji treba da bude na određeni način dopunjen. Procena je tima na terenu da je moguće intenzivirati aktivnosti, unaprediti dinamiku poslova i zadržati kvalitet radova, tako da u ovom trenutku, uprkos kašnjenju radova, raskid ugovora sa izvođačem nije tema razgovora. To ne znači da neće biti tema u budućnosti, ukoliko procenimo da izlaza nema u postojećim okvirima – rekao je Blagojević agenciji Tanjug.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predhodno je najavio da će „odgovarati svi koji su odgovorni za kašnjenje radova“, a direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović je odgovornost prebacio na izvođaće i podizvođače, navodeći da je KC „samo krajnji korisnik“. Izvođać radova je italijanska kompanija „Inso”, koja je deo italijanske grupacije „Condotte S.P.A. Ona je sa najpovoljnijom ponudom pobedila na tenderu 2013. godine, od kada posluje i u Srbiji. Predrag Bezbradica, direktor ogranka „Inso“ u Srbiji, kazao je tada da je ta kompanija za radove na niškom KC angažovala „oko 30 podizvođača“.

Izgradnju novog KC finansira Evropska investiciona banka sa 32 miliona evra. U njemu će se između ostalog nalaziti 17 operacionih sala, Urgentni centar, Centar za operacije, Centar za intenzivnu negu, dijagnostika i radioterapija. Izgradnja tog dela niškog KC počela je, inače, još 1989. godine, ali su je pratili brojni problemi, zbog čega je tek započeti objekat dugo godina „zarastao u korov“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari