Preduskršnja tržišna kontradiktornost u Vranju: Prasetina duplo skuplja od jagnjećeg mesa 1Mušterije biratjte: Šta se nudi uoči Uskrsa Foto: V. Ristić/Danas

Kilogram žive vage jaganjaca na stočnim pijacama i kod privatnih prodavaca u Vranju košta tri evra, dok je cena prasića duplo skuplja i iznosi oko šest evra. Prodavci objašnjavaju to većom potražnjom svinjskog mesa i manjom ponudom u odnosu na jagnjetinu.

Nikada u poslednjih nekoliko godina jagnjeće meseo na jugu Srbije nije bilo jeftinije nego uoči ovogodišnjih Uskršnjih praznika. Manja potražnja za jagnjećim mesom, kao i tradicionalno kupovanje prasetine potpuno je preokrenula cene.

Ovo se pre svega odnosi na jagnjeće i svinjsko meso kada je u pitanju cena žive vage. Prodavci u Vranju prodaju jaganjce po ceni od 550 do 600 dinara za kilogram žive vage. Sa prasetinom situacija je potpuno drugačija jer kilogram žive vage danas u Vranju i na okolnim stočnim pijacama košta od 650 do 700 dinara.

– Već nekoliko meseci manja je ponuda svinjskog mesa. Otuda i ovaj potpuni raskorak u cenama između jagnjetine i prasetine. Jagnjetine ima dovoljno, dok se smanjuje ponuda prasećeg mesa – objašnjava za Danas, Rajko Ilić, koji godinama uzgaja prasiće i prodaje ih na stočnoj pijaci u Ristovcu, selu nedaleko od Vranja.

Danas se sveže praseće meso u Vranju moglo kupiti po ceni od 700 do 800 dinara za kilogram. Jagnjetine nema u ponudi, ali se očekuje bolja snadbevenost mesarskih radnji i hiper marketa, jer tek predstoji glavna uskršnja kupovina kada je u pitanju meso.

Prema najavama iz nekoliko mesara i hiper marketa, cena svežeg jagnjećeg mesa biće između 900 i 1.100 dinara.

Otuda je i normalno što su mlada jagnjad, danas prva bila na meti kupaca na stočnim pijacama u Vranju i okolini. Očekuje se da se cena u skladu sa ponudom neće menjati. Tako za celo jagnje u svežem stanju kod mesara treba izdvojiti između 12 i 15.000 dinara u zavisnosti od kilaže. Dok će sveže prase prosečne težine za južnjake koštati između 16.000 i 18.000 dinara.

Sve ovo upola je jeftinije ukoliko se odlučite da kupite prase ili jagnje po važećoj ceni za kilogram žive vage na nekoj od stočnih pijaca. Veliki broj Vranjanaca u nabavku jagnjetine odlazi u Bosilegrad, pre svega iz razloga „ekološkog gajenja“. Kilogram košta tri evra, a usluge klanja i čišćenja naplaćuju se maksimalno 800 dinara po komadu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari