Premijerka poljoprivrednicima: Ne možemo da garantujemo otkupnu cenu suncokreta 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas kako je Vlada spremna na dodatne ustupke poljoprivrednicima, ali da ne mogu da garantuju nikakve cene bilo kod proizvoda pa i suncokreta.

Iako su poljoprivrednici koji protestuju ispred Banovine očekivali da će ih obići premijerka Ana Brnabić koja je bila na obeležavanju Međunarodnog dana mladih u prostorijama Omladinske prestonice kulture 2019. u Novom Sadu, to se nije desilo.

Na sastanak su otišli sa šefom kabineta Ministara poljoprivrede Branislava Nedimovića i njegov ishod se očekuje uskoro.

Premijerka je ponovila kako je Vlada već ukinula zabranu izvoza ulja, te da je spremna da zajedno sa uljarima ispregovara da cena otkupa bude 535 dinara plus PDV.

„Mi ne možemo da garantujemo nikakvu cenu, ne od 700 ili koliko god traže, već nikakvu cenu nikome ne možemo da garantujemo, nismo mogli da obećamo cenu ni malinarima ni bilo kome drugome. Mi na taj način na tu cenu ne možemo da utičemo. Ali ako bismo garantovali cenu za otkup suncokreta, onda bi morali da garantujemo svima ostalima u privredi Srbije cenu za otkup bilo čega drugog. To je nešto što Vlada ne može da uradi i sasvim jasna da budem, to sam rekla i predstavnicima poljoprivrednika, neće da rade“, poručila je Brnabić.

Ono što mogu je da razgovaraju o tome da se eventualno reguliše trgovačka marža, te da maksimalno bude 10 odsto. Ponudu od 22 dinara na 60 litara po hektaru subvencija na gorivo, mogu možda za četvrti kvartal da povećaju na 30 dinara, dok su premiju za mleko takođe su spremni da podignu sa 10 na 15 dinara.

„Država i državni budžet nije ćup bez dna i mi moramo da budemo i ostanemo fiskalno odgovorni i da obezbedimo i za sledeću godinu iste te novce i da imamo prostor i za dodatne podrške. Zato što niko ne zna u ovom momentu kakva će biti 2023. godina. I zato što bi bilo potpuno neodgovorno da sada potrošimo sve što imamo, da odemo u dublji deficit i da nemamo nikakav prostor za 2023. godinu.“, rekla je premijerka.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari