Privredna saradnja Srbije i Rusije: Oni nama gas i naftu, mi njima jabuke, gume i hula-hop čarape 1Foto: Pixabay/JillWellington

Srbija je u Rusiju izvezla jabuke u vrednosti od 94 miliona dolara i to je u poslednje dve godine naš najveći izvozni proizvod u ovu zemlju.

Prema podacima Privredne komore Srbije, gotovo 60 miliona dolara je vredeo izvoz pneumatskih guma, a 44,5 miliona dolara hula-hop čarapa.

S druge strane, više od četvrtine ukupnog uvoza iz Rusije je gas, za dve godine uvezli smo ga u vrednosti od nepunih 462 miliona dolara, uvoz nafte i ulja od bitumenoznih minerala vredeo je 331 milion dolara.

Osim toga, Srbija je iz Rusije uvozila i rude gvožđa, esktrakte duvana i cigarete, ali i mineralna đubriva, ureu, delove za avione ili helikoptere.

U 2021. u odnosu na prethodnu godinu, izvoz za Rusiju je povećan za 9,3 odsto i iznosio je 996,2 miliona dolara, a osim jabuka, čarapa i guma Srbija je u ovu zemlju izvozila i hartiju i karton, hranu za pse i mačke, lekove.

Iako deluje mnogo, udeo spoljnotrgovinske razmene Srbije sa Rusijom nije veliki, naime, prošle godine izvoz je činio 3,8 odsto ukupnog našeg izvoza, a uvoz 5,4 odsto. I jedno i drugo je padu u odnosu na 2013. godine.

Izvoz je 2013. bio 1,06 milijardu dolara, cifru od milijardu dolara prešao je još 2018. godine (1,02), da bi prošle bio tek 996,2 miliona dolara.

Uvoz je prošle godine povećan za 15,3 odsto i iznosio je 1,8 milijardi dolara, ali je pre devet godina, prema podacima PKS, bio blizu dve milijarde dolara, da bi naredne godine prešao 2,5 milijarde. Uvoz iz Rusije je u poslednjoj deceniji bio najveći 2019. kada je dostigao čak 2,58 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari