Prodaju sve što proizvedu 1

Privredno društvo RIO iz Kostolca iz dana u dan sve uspešnije posluje i sve više obogaćuje ponudu svojih proizvoda i usluga. Prema rečima direktora Filipa Rakića, trenutno je u jeku proizvodnja i prodaja paradajza, paprike i kornišona, za već poznate kupce.

 

– Očekujemo da ćemo u našim plastenicima ukupno da proizvedemo i prodamo 100 tona paradajza, 100 do 120 tona kornišona i preko 50 tona paprike, kazao je Rakić. Među najvećim kupcima su STR žMajaž iz Požarevca, kao i žResava prometž iz Svilajnca, najveći proizvođač konzerviranih kornišona u Srbiji.

Da bi se rad u plastenicima unapredio, obogaćena je i mehanizacija, pa je u Italiji kupljena teleskopska ruka dohvata devet metara, jedno dostavno vozilo, vozilo za šest osoba i dva traktora. žZa sve te mašine, od kojih ćemo dva traktora plaćati na rate, izdvojili smo 10 miliona dinara iz sopstvenih sredstavaž, rekao je Rakić. Što se tiče proizvodnje cveća, osim postojeće savremene mašine za sadnju rasada, kupljena je još jedna, pneumatska, za sadnju igličastih biljaka. I proizvodnja cveća ide uzlaznom linijom, jer je ugovorena prodaja čak 900.000 komada rasada. Direktor Rakić demantovao je glasine da je RIO u krizi i u dugovima, zbog čega je on, navodno, pobegao iz zemlje.

– Te neistine šire oni koji ne rade ništa. Mi koji radimo, nemamo vremena za priču. Ja jesam bio u Italiji, ali sam tamo i radio, jer smo kod njih nabavili novu mehanizaciju. A što se tiče stanja u firmi, ono nikad nije bilo bolje. Samo prošle godine u budžet Srbije uplatili smo 57 miliona dinara. Između ostalog, iako nismo javno preduzeće, smanjili smo zarade 10 odsto, pa je i time povećana uplata državi, kazao je Rakić.

Da RIO pozitivno posluje i da mu račun nije u blokadi, može se proveriti na sajtu Narodne banke Srbije.

– U našem šestomesečnom finansijskom izveštaju navedeno je da se nama duguje 40 miliona, a da mi dugujemo 7 miliona, što znači da smo u plusu. Sve što zaradimo ulažemo u razvoj preduzeća, zato i poslujemo uspešno, kazao je Rakić. On je dodao da RIO, osim uzgoja povrća i cveća u plastenicima, uspešno radi i na održavanju gradskog zelenila i na poslovima rekultivacije zemljišta. Takođe, sarađuju i sa fizičkim licima, jer je sve više građana koji ih angažuju da im uređuju bašte i dvorišta.

 

Sanacija plastenika i odšteta

Prilikom velikog nevremena sredinom maja, firmi RIO uništen je novi plastenik sa rasadom paradajza. žIzvođač radova je za samo 22 dana sanirao sve što je bilo oštećeno i dao nam novu garanciju na period od pet godina. Takođe, nadoknadio nam je celokupnu štetu, koja je iznosila oko 15 miliona dinara. Ova suma odnosi se na oštećenja na plasteniku, na izgubljenu zaradu od prodaje paradajza i na oštećenu opremu koja se nalazila u plastenikuž, rekao je Rakić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari