epsfoto Miroslav Dragojević

S obzirom na to da je Vlada Srbije, zarad dobijanja novih kredita, postigla aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, domaćinstva u našoj zemlji će se u toku nove, 2023. godine suočiti sa još dva poskupljenja električne energije a stručna javnost smatra da će se njena cena u ukupnom zbiru povećati za oko 20 odsto.

Kao što je poznato, nadležni su već dozvolili Elektroprivredi Srbije da od 1.januara poveća cenu struje za individualne potrošače za oko osam odsto. Međutim, to neće biti sve kada je reč o nastupajućoj godini jer MMF, kao garanciju da će nova pozajmica koju daje Srbiji biti vraćena na vreme, zahteva da se još dva puta poveća cena struje, kako bi u budžetu bilo dovoljno novca za vraćanje kredita. U slučaju da su prognoze ekonomista tačne, u idućoj godini struja će poskupeti ukupno za bezmalo 30 odsto.

Nadležni pak građanima poručuju da razloga za brigu nema pa tako ministar finansija Siniša Mali ističe da će predstojeće poskupljenje struje u Srbiji u dva navrata “biti daleko manje od poskupljenja u Evropi”. Sa druge strane, potrošači ipak brinu jer je činjenica da su njihova primanja daleko niža od onih koje imaju građani zemalja Evropske unije.

Takođe, s obzirom na negativne efekte globalne ekonomske krize nastale usled posledica pandemije korona virusa i rata u Ukrajini kućni budžet većine domaćinstva je već stanjen tako da svako novo poskupljenje predstavlja priličan problem. Naročito, ako je reč o električnoj energiji jer rast njene cene prouzrokuje istovremeno i rast svih ostalih cena, pa tako i onih osnovnih životnih potrepština.

Koliko će da skoči cena struje i kada bi moglo kalendarski da dođe do toga pokušali smo da saznamo u ministarstvima finansija i energetike i u EPS-u, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista odgovore na postavljena pitanja nismo dobili.

Iz Agencije za energetiku nam je odgovoreno da ona kao nezavisno regulatorno telo, u skladu sa zakonom, daje saglasnost na promenu cena za garantovano snabdevanje električnom energijom na zahtev garantovanog snabdevača, ceneći pri tom opravdanost istog u skladu sa odgovarajućom metodologijom, koju je AERS doneo.

Stručnjak za energetiku kompanije Dilojt Željko Marković kaže za Danas da je u ovom trenutku veoma teško prognozirati u kom procentu će poskupeti struja tokom 2023. ali smatra da bi to najrealnije moglo bude u iznosu od po deset odsto u dva navrata.

– Međunarodni monetarni fond je tokom pregovora sa Vladom Srbije jasno predočio procenat poskupljenja struje koji je potreban zarad održavanja aranžmana. S obzirom na objektivnu situaciju u Srbiji kada je reč o elektroenergetskom sektoru verujem da će se ići na to da nova cena bude takva da omogućava normalno funkcionisanje EPS-a. Opet ističem suviše je rano da se daju neke preciznije prognoze, ali okvirno govoreći ne verujem da će pojedinačni iznosi biti veći od 10 odsto – navodi naš sagovornik.

On ipak dodaje da postoji prostor da procenat poskupljenja struje bude i manji.

– Ako bi EPS smanjio svoje troškove i poslovao efikasnije nego što je to bio slučaj u proteklom periodu stvorila bi se mogućnost i da procenat povećanja bude manji – objašnjava Marković.

Sa druge strane predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da je neprihvatljivo i nerealno da struja do kraja godine poskupi u ukupnom iznosu od oko 20 odsto.

– Poskupljenje u tom procentu je potpuno neodrživo jer će dodatno sniziti kupovnu moć i životni standard građana. Kupovna moć i standard su već na niskom nivou zbog aktuelih poskupljenja a nova će ih dodatno srozati. Sasvim je jasno da je ovakav aranžman na uštrb potrošača i od njega korist ima jedino ima MMF kome je cilj da obezbedi uredno vraćanje kredita. Shodno tome, smatram da Vlada Srbije nije trebalo da se odluči za sprovođenje takvog koncepta. Čudi me da je njegovo sprovođenje podržao deo stručne javnosti, između ostalog i Fiskalni savet. Umesto ovakvog modela koji je poguban za građane Vlada je trebalo da se opredeli za onaj koji bi omogućio smanjivanje troškova i racionalizaciju poslovanja u EPS-u kao i da se država odrekne dela budžetskih dažbina na struju. To bi omogućilo da poskupljenje električne energije ne bude nužno a verujem da bi takvu opciju koja bi svakako bila održiva prihvatio i Međunarodni monetarni fond – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari