Proizvođači mleka danas u Ministarstvu poljoprivrede zbog velikog uvoza 1Foto: Shutterstock/TORWAISTUDIO

Predstavnici četiri udruženja proizvođača mleka razgovaraće danas u Ministarstvu poljoprivrede o kvotama za uvoz mleka jer su se u pojedinim delovima Srbije pojavili problemi koji ukazuju da se uvozi više nego što je potrebno, rekao je vlasnik farme krava iz okoline Pančeva Dejan Trajković.

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede od 15.00 sati učestvovaće predstavnici Udruženja Naše mleko i udruženja poljoprivrednika Subotice, zapadne Srbije i Šumadije i Pomoravlja.

Trajković je za Betu rekao da je na prethodnim sastancima u Ministarstvu poljoprivrede dogovoreno da se kvartalno pogledaju podaci o domaćoj proizvodnji i uvozu mleka i, ako je potrebno, smanje kvote za uvoz.

„U Srbiji nedostaju određene količine mleka zbog čega su uvedene kvote i uvoz se kontroliše, ali su se u nekim krajevima pojavili poremećaji koji ukazuju da kvote treba smanjiti jer mlekare počinju da smanjuju otkupne cene“, rekao je Trajković.

Dodao je da razume da je potreban uvoz mleka, ali da mora da bude toliki da dopuni nedostajuće količine, a ne da ih „prepuni“.

Kako je rekao, mleko uvoze ne samo mlekare, već i trgovci koji na mleko zaračunavaju i više od 30 odsto marže.

Trajković je rekao da narasli problemi u stočarstvu ne mogu da se reše odjednom i da „podela dve doze semena od kvalitetnih uvoznih bikova za osemenjavanje krava – kako je najavila ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković – neće rešiti probleme u stočarstvu jer nije propalo zbog toga što seme do sada nije podeljeno“.

Istakao je da ima „milion“ problema, da je primarna proizvodnja skupa i da domaći poljoprirednici ne mogu da budu konkurentni evropskim proizvođačima jer su njihove subvencije četiri do šest puta veće.

Trajković je rekao da su problemi u stočarstvu tek otvoreni i da će biti potrebno dosta vremena da se proizvodnja oporavi i da od nje ne beže mladi ljudi.

Uvođenje e-agrara, kako je rekao, odvlači poljoprivrednike od posla jer su „ogromni i paprirologija i administracija“.

„Mi da smo hteli da budemo knjigovođe, školovali bismo se za to zanimanje. Mora da se nađe neki model koji neće maltretirati poljoprivrednike dodatnim poslom vođenja poslovnih knjiga“, rekao je Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari