Proizvođači mleka traže ispunjenje obećanja predsednika države o subvencijama po grlu 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predstavnici Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije i Udruženja proizvođača Mačvanskog okruga danas su potvrdili da su nezadovoljni ishodom razgovora sa ministarkom poljoprivrede Srbije Jelenom Tanasković o najavljenom povećanju subvencije po grlu sa 40.000 dinara na 55.000 u 2024. godini i najavljuju protest.

Oni su juče u razgovoru sa Tanasković zatražili da se ispuni to obećanje predsednika države Aleksandra Vučića i da Ministarstvo pomogne u formirnju Nacionalne asocijacije odgajivača goveda.

„Predsdnik Vučić je u maju obećao da će regres po grlu biti 55.000 dinara i zatražili smo da to ispune. Sve što smo u maju dobili od subvencija dobili smo ucenjivačkim razgovorima i na mišiće, a država ništa nije sama ponudila“, rekao je za Betu predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić.

Dodao je da je perspektiva govedarstva jako loša i da je za ozbiljan oporavak potrebna maksimalna finansijska podrška.

On je rekao da su zatražili i da se iz budžeta odvoji deo novca za osnivanje asocijacije, ali je Tansković rekla da je „to mnogo para“.

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je da je od Tanasković zatraženo i da država subvencioniše odgajanje domaćih junica sa 150.000 dinara, umesto da se uvoze i to finansijski podržava sa 170.000 dinara, ali precizan odgovor će, kako im je rečeno dobiti posle razmatranja predloga.

„Unapred znamo da od toga nema ništa i da ćemo biti prinuđeni na protest ispred Ministarstva poljoprivrede“, rekao je Palamarević.

Proizvođači mleka strahuju i zbog ukidanja prelevmana na uvoz sira i mleka čija je primena istekla krajem oktobra.

Oni su rekli da od prekomernog uvoza strahuju i manje mlekare, ali da je Tanasković rekla da ta vancarinska zaštita više ne može da ostane na snazi i da je učinila maksimalno koliko je mogla da je uvede i da više ne može da se produžava njena važnost jer bi u suprotnom stigla opomena EU.

Problem je, prema rečima proizvođača mleka i što ne mogu da dobiju dizel gorivo na zemljište koje uzimaju u zakup, a čiji su vlasnici u inostranstvu.

Predlog da se dizel stočarima dodeljuje po grlu stoke nije u resornom ministarstvu naišao na razumevanje sa obrazloženjem da nema baze podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari