Proizvodnja i potrošnja uglja u EU porasle u prošloj godini 1Foto M.Pudar/Danas

U 2022. godini proizvodnja i potrošnja uglja u Evropskoj uniji nastavili su rast, dostigavši 349 miliona tona ( plus pet odsto u odnosu na prethodnu), prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije pozivajući se na Eurostat.

Taj proces započeo je 2021. godine i uglavnom je bio podstaknut lignitom, čvrstim fosilnim gorivom s niskim sadržajem energije koje pripada većoj kategoriji mrkog uglja.

Evropska unija je 2022. proizvela 294 miliona tona mrkog uglja ( više od šest odsto u odnosu na 2021.). Danas mrki ugalj proizvodi devet članica EU, a Nemačka je glavni proizvođač sa oko 44 odsto ukupne proizvodnje mrkog uglja.

Ostale zemlje članice koje proizvode mrki ugalj su Poljska (19 odsto), Bugarska (12 odsto), Češka (11 odsto), Rumunija, Grčka, Mađarska, Slovenija i Slovačka.

Brojke potrošnje lignita i mrkog uglja su vrlo slične proizvodnji, jer se ovim vrstama uglja obično ne trguje, već se koriste u zemlji za proizvodnju električne energije.

Za kameni ugalj, kategoriju uglja sa većim energetskim sadržajem, proizvodnja u EU dostigla je skoro 55 miliona tona u 2022. Trenutno su u EU ostala samo dva proizvođača kamenog uglja: Poljska i Češka.

Gotovo dve trećine ukupne potrošnje kamenog uglja u EU u 2022. godini činile su Poljska (38 odsto) i Nemačka (25 odsto), a slede Italija, Holandija, Francuska, Španija i Češka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari