Proizvodnja rasada poskupela, Zrenjaninci sade više nego ranijih godina 1Foto Nadica Jakovljev

Proizvodnja rasada povrća je završena, a sada je na red došla prodaja. Zrenjaninske pijace prepune su rasada paradajza, paprike, krastavaca, dinja i lubenica, praziluka i celera.

Cene rasada ove godine veće su za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ni ta veća cena neće pokriti troškove proizvodnje.

– Najveći udar na proizvodnju bilo nam je drastično poskupljenje đubriva. Veće cene imaju i energenti a poskupela je i radna snaga. Naći dobrog sezonskog radnika, koji se i razume u povrtarstvo, nije lako. Ove je godine satnica veća za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. A rasad je poskupeo za 20 odsto što ne pokriva naše troškove. Svesni da su potrošači izloženi poskupljenjima i drugih dobara, tako da moramo biti zadovoljni i ovom cenom, kaže Janoš Balint iz Mihajlova, jedan od najvećih proizvođača rasada povrća na teritoriji Zrenjanina.

Balint je proizvodnju u plastenicima počeo u januaru i kaže, ove godine je zbog hladnoće morao mnogo više da greje plastenike. Rasad je počeo da prodaje pre nedelju dana a planira da prodaju završi do polovine maja, kada je i optimalno vreme da se rasad nađe u zemlji.

– Nemam problem sa plasmanom, jer imam svoje stalne mušterije, koje su zadovoljne kvalitetom. Ove godine primećujem da kupci uzimaju više rasada. Ko je kupovao 50 strukova paradajza, sada kupuje 70. Ljudi osećaju da će hrana ove godine biti skupa i žele da proizvedu što je više moguće sopstvenog povrća. I u pravu su. Uvek u ovo vreme gledam koliko treba mog rasada za kilogram prvog paradajza iz Turske. Ove mi godine treba više nego ikada pre, kaže Balint.

Najviše se prodaje rasad paradajza, a struk košta od 40 do 60 dinara. Sledi paprika a pakovanje od 20 strukova košta 150 dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari