Protest malih privrednika u Užicu 1Foto: Danas

Mali privrednici u Užicu su protestovali danas ispred lokalne skupštine i, osim ukazivanja na njihov težak ekonomski položaj, koji je posledica epidemije virusa korona, izrazili su nezadovljstvo i selektivnom primenom protivepidemijskih mera.

Uz napomenu da se ne protive merama, turistički radnici, ugostitelji, frizeri, zanatlije, vlasnici samostalnih trgovinskih radnji i drugi mali preduzetnici, poručili su da su te mere nepravedne i da prete da unište mali biznis i porodične firme, a da se, istim merama, dozvoljava rad velikim trgovinskim lancima.

Ponovo su tražili da razgovaraju sa čelnicima gradske vlasti, kako bi se njihovi problemi ublažili. Naveli su da su druge lokalne samouprave pomagale malim privrednicima, ali da u Užicu nema razumevanja za njihove probleme, zbog čega se u tom gradu zatvaraju male radnje.

„Zbog naloženih mera, ne može da radi Tržni centar Skver, u centru grada sa 20 zaposlenih, u koji dnevno uđe dvadesetak mušterja, u kome je već zatvoren svaki drugi lokal, a mogu da rade marketi u kojima kupci mogu da kupe iste stvari kao u tom centru“, kazala je Vladana Rakić, vlasnica agencije Amigo travel.

Navodeći da su u gradu, za sada, krizu preživele tri ili četri turističke agencije, Rakić je ocenila da „nisu isti aršini za sve“ i dodala da država nije pomogla turističkim agencijama, a da je lokalna samoupava, kojoj su se više puta obraćali za pomoć, uzvratila da za to nije nadležna.

Ona je objasnila da je problem turističkih agencija i u tome što se državne protivepidemijske mere donose „ad hok“, zbog čega agencije ne mogu da planiraju svoje aktivnosti.

„Bilo bi u dobro da se mere uvode ponedeljkom, kako bismo mali vremena da se organizujemo, a ne ovako, svaki put na prečac i tako svakog vikenda. Istovremeno, od nas se traži da plaćamo sve obaveze, ali i za ono malo što možemo da radimo nemamo mogućnosti za to“, navela je Rakić.

Tri puta od prošle godine, vlasnici turistčkih agencija su se obraćali gradskoj vlasti, koja im je, kako je Rakić navela, odgovorila jedanput – dopisom u kome ih je gradska većnica obavestila da lokalna samouprava nije nadležna za to i poručila im da se obrate nadležnom ministarstvu.

„Obraćali smo se i ministarstvu koje, takođe, za nas nema razumevanja“, istakla je Rakić. Kaže da je gradskoj vlasti, pre petanestak dana, upućen novi dopis sa zahtevom da, do 15. marta, neko od gradskih čelnika razgovara sa malim privrednicima. Kako je odgovor izostao, bili su prinđeni da protestuju.

LJiljana Gordić, vlasnica prodavnice tekstila, ocenila je da „izgleda da neko želi da uništi male biznise, dok su veliki i moćni zaštićeni i mogu da rade“.

„U moju radnju uđe pet ljudi dnevno i poštuju se sve mere, ali nas zatvaraju. Iako nemamo posla, moramo da platimo sve obaveze. Morala sam da otpustim radnika, jer nisam mogla da ga plaćam i sada radim sama, ali ne znam do kada će to moći tako“, kazala je Gordić i poručila da se „mora pomoći malim preduzetnicima, jer se velikim i moćnim marketima, koji prodaju i tekstil i prehranu, omogućava da rade“.

Opasnost od sive ekonomije

Frizerka Monika Marinković kaže da njen salon, od početka epidemije, izuzeteno loše posluje. „Izdržavam dete i živim od frizerskog zanata, ali ovakve mere dovešće do toga da će svi zatvoriti salone ili će preći u sivu ekonomiju“, navela je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari