Protest zbog prodaje Geneks kule u 11.55 na Gazeli, još neizvesno da li će biti blokiran autoput 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC ATTENTION

Zbog nezakonite prodaje Geneks kule Skupština stanara, ali i bivši zaposleni u Generaleksportu i ICG, kao i drugi poverioci i građani protestovaće danas u pet minuta do 12 časova. Protestna šetnja kreće od Gazele, autoputem do Geneks kule, najavili su organizatori.

U zavisnosti od toga koliko se ljudi bude okupilo do podneva organizatori kažu za Danas da će odlučivati da li će šetati do Geneks kule autoputem ili stazom pored njega.

“Vlada 8. maja daje konačnu reč po pravu preče kupovine, pa hajde da ih 5. marta u 11.55 podsetimo da kulturna dobra nisu na poklon, cena od 27 miliona evra je prava cena, a ne cena od 20 miliona ili sedam miliona evra”, navodi se u najavi organizatora.

U isto vreme, biće održano kako kaže predsednik Skupštine stanara u Geneks kuli Božidar Stavrić više protesta u jednom.

“Cela zemlja je opterećena aferama, korupcijom, kriminalom, strahom, nasiljem u školama, nasiljem nad prirodom, mentalnim silovanjem od strane medija, ali zajedno možemo da ih sve savladamo i pobedimo”, navodi se u pozivu organizatora.

Deo Geneks kule prodat je početkom februara iz trećeg pokušaja po ceni od 2,4 milijarde dinara.

Kupac je firma Eureka bar, firma koja se bavi pripremanjem i posluživanjem pića, čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković.

Na prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadrata, dok prostori između 27. i 37. sprata imaju površinu veću od 1.450 kvadrata. Prodajnu celinu čine i garaža ukupne površine 9.023 kvadrata, kao i deset garaža površine 6.445 kvadratnih metara.

Privredni sud u Beogradu je marta 2017. proglasio bankrot u Generaleksportu, a u stečaju je od 2015.

ALSU je početkom januara objavila oglas za prodaju imovine, a u međuvremenu stiglo je nekoliko predloga državi da iskoristi pravo preče kupovine da kupi prostor i pretvori ga ili u studentski dom ili u kulturno-naučno-zabavni prostor, koji bi nazvali Tesla kula i otvorili za turiste i sve posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari