Protiv Dalibora Arbutine četiri tužbe za mobing 1

Tužbe za mobing, krivične prijave i razlozi zbog kojih je došlo do njih u JP „Nuklearni objekti Srbije“ samo su potvrda da Tesna koža i 35 godina kasnije savršeno oslikava stanje u srpskom društvu, pre svega, u javnim preduzećima.

Međutim, za razliku od fiktivnog Srećka Šojića, direktor NOS Dalibor Arbutina ovih dana suočen je sa četiri tužbe za mobing i jednom krivičnom prijavom, koju je podnela Želmira Ilić, bivši rukovodilac sektora Polikliničke službe u ovom preduzeću. Osim toga, zahvaljujući Vladi Srbije, Arbutina je na čelu JP već tri godine u v. d. stanju, mimo Zakona o javnim preduzećima.

– Iako je u julu 2013. raspisan konkurs za direktora NOS, na koji se prijavilo 10 do 15 ljudi, taj konkurs nikada nije sproveden, a Vlada Srbije je marta 2014. postavila Dalibora Arbutinu na mesto v. d direktora, na kom je on i danas, mimo zakona – kaže za Danas Želmira Ilić.

I na to, ali i na sve ostale nepravilnosti u radu v. d. direktora, Ilić kaže da su i ona i njene kolege upozoravali i Vladu, i ministarstva, ali i premijera, ali da nikakvih reakcija nije bilo. U međuvremenu, Ilićeva tvrdi da je Arbutina počeo da otpušta stručne ljude.

– Trenutno postoje četiri tužbe za mobing protiv njega i ja koja sam podnela krivičnu prijavu jer sam potpuno nezakonito, kao i moj kolega Dragan Krkljuš, dobila otkaz. Kada je u novembru 2015. izmenjen Zakon o zdravstvenoj zaštiti trebalo je da se u NOS uradi preregistracija delatnosti. Arbutina to nije uradio kako mi ne bismo imali šta da radimo, da bi na kraju ukinuo polikliničku službu, mene otpustio, zdravstvene radnike prebacio na druga radna mesta, a potpisao ugovor sa privatnom kućom Clinica Nova i time firmu oštetio – ističe doktorka Ilić. Ona kaže da je u januaru prošle godine inspektor rada utvrdio ozbiljne nedostatke u vezi sa bezbednim i zdravim radom u NOS gde zaposleni rade pod povećanim rizikom od jonizujućih zračenja ali da ništa od naloženog nije urađeno da bi se to popravilo.

Ilić kaže da je zatražila zaštitu i od NO, ali da je nije dobila, a otkaz u julu 2016. joj je uručen zbog toga, kako kaže, što nije poštovala njegovu usmenu naredbu da ne radi svoj posao.
– Otkaz sam dobila zbog nepoštovanja radne discipline, posle 34 godine rada u struci, 22 godine koliko sam provela u Institutu i posle u NOS. Za to vreme nikada nisam imala nijednu opomenu za rad, a onda sam dočekala da me neko ko je malo stariji od moje ćerke otpusti nekoliko meseci pred 60 rođendan, da me bukvalno izbaci na ulicu – priča Ilić.

Zato što je dobila otkaz ona, kako kaže, nema pravo na nadoknadu sa biroa, niti zdravstveno osiguranje, a jedina njena krivica je to što se nije povinovala zahtevima direktora da ne radi svoj posao.

Osim Želmire Ilić, tužbu za mobing podnela je i Gordana Sušić, spremačica u, između ostalog, kabinetu direktora Arbutine. Mobing spremačice koja je trenutno na bolovanju počeo je, kako nam je rekla, onog trenutka kada je prošlog leta u kabinetu „slučajno videla ono što nije trebalo da vidi“.

– Od tada je krenulo zlostavljanje, dobila sam upozorenje pred otkaz, direktor je naveo kako neke stvari nisam radila kako treba, pomenuo i datume, između ostalih i 21. novembar kada ja nisam bila na poslu – priča Gordana, majka dvoje dece.

Kaže da je pisala izjave, objašnjavala da to nije tako, i posle svega sada očekuje da dobije otkaz jer je početkom januara podnela tužbu za mobing.

– Želela sam da se to reši, zdravlje sam izgubila nervirajući se. Prošle godine sam operisala karcinom štitne žlezde, a imam problema i sa astmom. Kada je to postalo učestalo zvala sam i inspekciju rada, ali oni su mi savetovali da prijavim mobing – priča nam Gordana Sušić.
Savet je poslušala i podnela tužbu na 12 kucanih strana, gde između ostalog, navodi i neke pojedinosti, poput toga da je veliki deo zlostavljanja trpela od sekretarice direktora, koja ju je jednom prilikom terala i da rukama iz kante za smeće vadi koštice od voća.

– Kako nemam ključeve od direktorove kancelarije moram da čekam sekretaricu koja umesto u 8, dolazi u pola 9 na posao. Pritom, dobila sam naređenje da kancelariju moram da očistim do 8.45, što ne mogu da stignem da uradim jer treba da je napustim pre nego što dođe direktor, jer on sa mnom ne komunicira – samo je deo priče o mobingu Gordane Sušić.

Arbutina: Prikrivanje nerada tužbama

V. d. direktor NOS Dalibor Arbutina kaže za Danas da je upoznat sa tim da je nekoliko radnika podnelo prijavu za mobing, a to su upravo radnici koji su dobili otkaz ili upozorenje pred otkaz i da tako svoj nerad pokušavaju da pokriju prijavama za mobing.

– A što se tiče krivične prijave, za nju sam saznao iz medija. Želmira Ilić je nanela štetu preduzeću tako što je obavljala poslove mimo zakona i uprkos više upozorenja i od strane direktora i od strane ministarstva. Što se tiče Dragana Krkljuša, on je uhvaćen u zloupotrebi bolovanja – kaže Arbutina.

On tvrdi da postoje dokazi u oba slučaja, kao i rešenja Inspektora za rad u kojima piše da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Na naše pitanje da li je mimo javnih nabavki sklopio ugovore sa Clinica Nova i firmom za obezbeđenje G4S Arbutina kaže da su ugovori u skladu sa zakonom o javnim nabavkama. „Prvi posao je u vrednosti oko 300.000 dinara (takozvana nabavka male vrednosti) a drugi je takozvana „velika“ nabavka i svi podaci se nalaze na našem portalu“, napominje Arbutina.

Postavljen bez konkursa

Uprkos tome što su Nuklearni objekti Srbije (osnovani 2009) preduzeće od opšteg javnog značaja već pet godina ovo JP se nalazi u v.d. stanju, a poslednje tri pod upravom Dalibora Arbutine, kojeg je Vlada postavila marta 2014.

Arbutina je v. d. već tri godine iako po Zakonu o javnim preduzećima direktor može u v. d. stanju da bude najviše godinu dana. Međutim, on ni tada nije izabran na konkursu, već ga je Vlada postavila, a osim toga ne ispunjava jedan od glavnih uslova jer ne dolazi iz struke, već je mašinski inženjer. Pre nego što je izabran za v. d direktora Arbutina je bio koordinator integralnog sistema upravljanja kvalitetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari