Protiv diktature: Proteste ne organizuju politički ludaci već nezadovoljni građani 1Foto: Bojan Cvejić

Nakon izjave predsednika Aleksandra Vučića da blokade saobraćaja u Beogradu i drugim gradovima zbog poskupljenja goriva organizuju opozicija i tajkuna oglasila se građanska inicijativa “Protiv diktature”.

Saopštenje prenosimo u celosti.

Samozvani predsedniče, duboko se ne slažemo ni sa jednom Vašom izjavom u vezi sa protestima u Srbiji, a posebno ne sa time da je svako ko želi da protestvuje dobrodošao.

Podsetili bismo Vas da su svi protesti koji su bili usmereni protiv Vas, što zbog krađe na izborima, što zbog Vaših prevara, Vaše Vlade i fantoma, idiota sa Savamale, prisvajanja Niškog aerodroma itd. etiketirani u stilu devedesetih, a da se protiv njihovih učesnika vode montirani procesi širom Srbije.

Sve uvrede i laži koje su dolazile od Vas i Vama bliskih, ne govore o tome da su protesti slobodni i dobrodošli.

Naprotiv, Vaše izjave stvaraju duboke podele, ruše stabilnost u zemlji, one pozivaju na linč, ugrožavaju bezbednost učesnika, šire strah i daju legitimitet svakom ko se usudi da napadne učesnike tih protesta. Takođe bismo skrenuli pažnju na postupke koji se vode protiv učesnika spontanih, pa čak i prijavljenih protesta u sudovima širom Srbije.

Ti postupci su toliko apsurdni da ih možemo porediti sa onim iz knjige Franca Kafke „Proces“. NJihov jedini cilj jeste da zastraše i obeshrabre sve koji misle drugačije i ne libe se da dignu glas protiv ove ugnjetavačke vlasti.

Što se tiče neizostavnih laži kako iza građanskih protesta stoje političke stranke, njih vidimo samo kao još jedan od pokušaja da se građanski bunt uguši i proglasi nebitnim.

Ne, samozvani predsedniče, ovaj protest za smanjenje cene goriva i akciza, kao ni mnogi drugi, nije organizovan od strane opozicionih stranaka koje pokušavaju da se izbore sa unutrašnjim problemima iza kojih stojite Vi lično, one su samo podržale proteste, što bi inače i trebalo da urade i što bi u demokratskim zemljama bila sasvim normalna stvar.

Ne, samozvani predsedniče, građanski protesti nisu organizovani zbog nečijih ličnih ambicija, već zbog stvarnih problema koje tište građane ove zemlje. To nisu politički ludaci, već duboko nezadovoljni građani koje Vi omalovažavate na svakom koraku.

Ne, samozvani predsedniče, cene goriva nisu nebitan problem, cene goriva direktno utiču na cene ostalih proizvoda. Porast cene goriva dovodi do porasti inflacije koju Narodna banka neće moći tako lako da kontroliše, cene goriva utiču čak i na privredni rast o kojem Vi stalno pričate, a ne ide baš kako kažete. Stoga se priključujemo pozivu da normalizujete cene goriva, da smanjite akcize i podržavamo proteste.

Takođe, podržavamo i proteste malinara koji od države zahtevaju da ih zaštiti od kartela, i da ih posle toga pomognete subvencijama koje i ovako ne isplaćujete na vreme kako biste Vi prikazali suficite u budžetu.

Podržavamo i zato što su među tim malinarima i mnogi mladi koji su se drznuli da ostanu na svojoj zemlji, zato što je malina jedna od glavnih izvoznih proizvoda i zato što znamo da je otkupna cena malina u Srbiji potcenjena i da nije tržišna kao što vi kažete.

Zamolili bismo Vas, samozvani predsedniče, da prekinete da u probleme koje ste sami napravili u vezi sa Kosovom i Metohijom stavljate nezadovoljne građane i opet ih etiketirate kao strane faktore, a ne kao odraz nezadovoljstva zbog realnih problema koje je Vaša vlast nesposobna da reši. Nemojte molim Vas da prebacujete svoju krivicu na građane ili da je sa njima delite. Posebno nemojte znajući da ste Vi ti koji ste ugrozili međunarodnu pregovaračku poziciju Srbije u trenutku kada ste obećali zapadu da će Vaš minimum koji dajete u pregovorima

biti maksimum Vaših prethodnika. I sve to kako biste došli na vlast i kako vas oni ne bi dirali dok Vi i Vama bliski ljudi pljačkate i preuzimate Srbiju. Nemojte, jer građani od te vaše pljačke nisu ništa dobili…

Mi znamo, a i iz gore navedenog teksta se vidi da protesti u Srbiji nisu dobrodošli, ali isto tako znamo da nas to neće sprečiti, da se nećemo uplašiti i ma kakve presude bile ovih dana sa montiranih procesa koje ste Vi naredili, znajte, nećemo odustati u borbi protiv Vas i Vaše kriminalne organizacije.

Nećemo odustati!

Protiv Diktature

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari