Radnici Fijata: Pregovori nisu propali, ali protesta će sutra biti 1Protest radnika Fijata Foto: Z.S.M. (Arhiva)

Iako pregovori radnika Fijata sa Vladom Srbije nisu propali, kako tvrde obe strane, protest ispred gradske uprave u Kragujevcu sutra u 12 časova biće održan, a više o tome šta će radnici činiti znaće se posle sastanka večeras u 19 časova, kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata Fijata Saša Đorđević.

“Pregovori nisu propali, ali jedino što je problematično je što je poslodavac opet prudužio rok za izjašnjavanje radnika na 20. jun. Svesni smo da Vlada ne može da izađe sa ponudom dok se radnici ne izjasne o tome”, kaže za Danas Saša Đorđević.

On napominje da će sutra na protestu ispred gradske uprave u 12 časova obavestiti okupljene o dosadašnjem toku pregovora sa državom.

Đorđević kaže da su na sastanku oni pitali Vladu kada mogu da očekuju konkretan predlog Vlade.

“Rekli su nam da će to biti odmah, dan nakon što se završi izjašnjavanje radnika, tako da mi očekujemo da to bude u ponedeljak ili utorak”, ističe Saša Đorđević.

Iz Vlade su medijima rekli da sindikati i predstavnici radnika krše inicijalni dogovor koji je postignut, a to je da će Vlada izaći sa predlogom za radnike koji ne prihvate ponuđeni program nakon što kompanija Fijat završi proces registracije radnika za rad u inostranstvu.

Radna grupa danima pregovara sa Vladom o statusu radnika Fijata u kragujevačkoj fabrici automobila zbog prelaska na proizvodnju električnog automobila jer će deo radnika biti višak, a deo treba da ide na rad u inostranstvo u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu.

Stelantis, u čijem sastavu posluje Fijat grupa uključujući i fabriku u Kragujevcu, najavio je da će za proizvodnju novog modela, koja počinje za dve godine, umesto sadašnjih nešto više od 2.000, biti potrebno oko 1.550 radnika, odnosno da je 500 njih tehnološki višak.

Kako je ranije izjavila premijerka Ana Brnabić, “500 zaposlenih, uključujući sve ranjive kategorije, što znači trudnice, majke s decom, invalide i porodice u procesu vantelesne oplodnje, bezbedni su i od 1. jula će dobijati 100 odsto zarade”.

U drugu kategoriju od približno 1.000 zaposlenih spadaju oni kojima je ponuđen rad u inostranstvu, na period od 18 do 24 meseca nakon čega će im biti zagarantnovan posao u kragujevačkoj fabrici.

Njima je kompanija uz platu od 800 odnosno 850 evra, ponudila bonus od 11.000 evra pre i 6.000 evra po povratku ukoliko rade u Slovačkoj ili Poljskoj, dok je za manji deo zaposlenih, koji idu u Italiju ili Nemačku plata 1.400 odnosno 1.900 evra a ukupan bonus 2.500 do 3.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari