Radnici firme Alfa technics iz Svilajnca vratili se na posao posle protesta ispred Linglonga? 1Foto: M.P./Danas

Kako Danas saznaje, nedelju dana otkako su protestovali pred kapijama Linglonga u Zrenjaninu, kada su zahtevali isplatu duga od 5,5 miliona evra, radnici fabrike Alfa technics iz Svilajnca vratili su se na posao.

Nezvanično saznajemo da je deo duga isplaćen, da su zaposleni dobili plate i da je proizvodnja ponovo pokrenuta.

Novinari Danasa su od predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića pokušali da dobiju informacije da li su ispoštovani dogovori između kompanija Linglong i Alfa technics, ali je on istakao da ne može da odgovori na ovo pitanje, budući da u pregovorima nije ni učestvovao.

„Bio sam samo posrednik da dve strane sednu za pregovarački sto“, kazao je on.

Na naše pitanje da li fabrika radi, dobili smo odgovor:

„Navodno rade“.

Ipak, niko od nadležnih, pa i naš sagovornik2, nije želeo dalje da komentariše situaciju.

Podsetimo, blokada Linglonga počela je 23. avgusta, a predstavnici firme Alfa technics iz Svijalnca su izjavili da su se na ovaj čin odlučili nakon višemesečnih neuspelih pregovora zbog neisplaćenih potraživanja, kao i da im Linglong duguje 5,5 miliona evra.

Iako je ta kompanija negirala da ima bilo kakve veze sa potraživanjem srpske firme, u pregovore se, nakon tri dana i noći, uključila Vlada Srbije kao posrednik.

Ove nedelje pregovori u vezi sa dugom od 5,5 miliona evra trebali su da se održe u Vladi Srbiji.

Kako je pre samo nekoliko dana za Danas objasnio prvi čovek firme Alfa technics, koja proizvodi čelične konstrukcije, njima je u Vladi Srbije garantovano da će dobiti zaostale zarade.

„Garancije o isplati zaostale tri zarade je dala Vlada Srbije, a potpisima su potvrdile i kineske firme. Dakle, garantovana nam je isplata tri plate da bi se ljudi vratili na svoja radna mesta. Sledeće nedelje pregovore u utorak nastvljamo u Vladi Srbiji, a njime će prisustvovati i predstavnici kineske ambasade“, objasnio je tada Dragoljub Radulović.

Izjavio je i da su dobili garancije da će potpisati novi ugovor sa podizvođačem China energy grupom.

Danas je poslao pitanja Vladi Srbije u vezi sa ovim slučajem, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari