Radnici tuže nemački “Gruner” zbog "gubitka posla na prevaru", kompanija tvrdi da otpuštanja uopšte nije bilo 1Gruner: Foto Fonet

Dvadesetak radnika nemačkog „Grunera“ iz Vlasotinca tužilo je tu fabriku za proizvodnju električnih delova, jer su ostali bez posla “na prevaru i pod ucenama“, potvrdio je novinarima advokat Milan Mitrović, koji ih zastupa.

U oktobru 2022. godine u Vlasotincu je otvoren i četvrti pogon “Grunera”, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i tom prilikom su najavljena nova zapošljavanja oko 200 ljudi.

Vučić je prethodno kazao da je država subvencionisala ovu kompaniju sa ukupno 3,2 miliona evra, pre svega za otvaranje novih radnih mesta.

Radnici tuže nemački “Gruner” zbog "gubitka posla na prevaru", kompanija tvrdi da otpuštanja uopšte nije bilo 2
Foto: fonet ssp.rs printscreen

Radnici “Grunera” su ovih dana kazali da su zbog “prevare” ostali i bez mogućnosti da ostvare prava po osnovu nezaposlenosti.

Prema njihovim rečima, do sada je otpušteno njih tridesetak, među kojima i samohrana majka ili čovek kome je ostalo nekoliko dana do invalidske penzije, a da će ih biti “više od stotinu”.

Oni su naglasili da im je “na brzinu podmetnut” sporazumni prekid ugovora o radu, uz obećanje da će ako potpišu biti vraćeni na posao u avgustu.

Tek kasnije su saznali da su potpisivanjem izgubili i pravo na naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i pravo na otpremnine, rekli su.

“Pitala sam da li imamo pravo na otpremnine ili naknadu na tržištu rada, ali mi je drsko rečeno da nemamo prava ni na šta i da se samo ja bunim”, rekla je novinarima Ana Stanković, samohrana majka, koja izdržava studenta i srednjoškolca.

Primala je 45.000 dinara, a ima zaposlenih čije su zarade i manje, dodala je.

Advokat Mitrović je ocenio da je reč o izigravanju Zakona o radu i klasičnom obmanjivanju radnika.
Najavio je da će tražiti da ugovori o “sporazumnom” raskidu ugovora budu poništeni.

U tim ugovorima, inače, nije navedeno da će radnici biti vraćeni na posao, već da će im biti isplaćene zaostale zarade i druga primanja.

U “Gruneru” su negirali da je uopšte bilo otkaza, ali da će najverovatnije usled smanjene potražnje zbog rata u Ukrajini broj zaposlenih biti smanjen.

Uprava “Grunera” je saopštila da je bilo samo “par zaposlenih koji su zaključili sporazumni prestanak radnog odnosa, odnosno iskoristili mogućnost koju predviđa Zakon o radu i opšti akti preduzeća”, te da su oni, koliko im je poznato, već našli posao kod drugog poslodavca.

“Nema potpisanih rešenja o otkazu bez otpremnina, radi se najpre o velikoj i ozbiljnoj firmi koja ne posluje tako”, navela je uprava u saopštenju.

Uprava je, ipak, dodala da je zbog rata u Ukrajini smanjena potražnja za njihovim proizvodima i da je došlo do nedostatka potencijalnih kupaca, te da će “najverovatnije morati da smanje broj radnika”.

“Ako budemo pokrenuli postupak rešavanja viška zaposlenih, oni će biti blagovremeno obavešteni i naravno uz prateću otpremninu i naknadama koje se isplaćuju u skladu sa Zakonom o radu. Još uvek razmatramo potrebu za smanjenjem zaposlenih, a kada odluka bude doneta oni će biti blagovremeno obavešteni, uključiće se i nadležne službe radi zaštite njihovih prava i isplatiće im se sve što im sleduje po Zakonu”, rečeno je u saopštenju.

“Gruner” je otvorio pogon u Vlasotincu 2007. godine, kada je imao 50 radnika, a sada ih je više od 740.

Poslanica Jelena Milošević: Naši radnici nisu roblje, fabrike ne smeju da budu logori

Jelena Milošević, narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde, koja je razgovarala sa radnicima Grunera, potvrdila je da su oni otpušteni, bez mogućnosti da ostvare svoja prava u slučaju nezaposlenosti.
On je kazala da je tim radnicima ponuđena i pravna pomoć.

“Fabrika ‘Gruner’ je dobila ogromne subvencije od države, koje prema natpisima iz medija, iznose više od tri miliona evra… Plate zaposlenih u njoj su manje od 400 evra. Gde je prosečna plata od 82.000 o kojoj mantraju funkcioneri vlasti?!”, upitala je ona.

Ona je pozvala Vladu da stane u zaštitu radnika, jer je ovakvo ponašanje poslodavaca nedopustivo.

“Država mora da stane uz radnike, ovo je ko zna koji dokaz po redu o kršenju radničkih prava od strane poslodavca koji je dobio ogromne subvencije od države. Naši radnici nisu roblje, fabrike ne smeju da budu logori, profit ne sme da bude važniji od života i zdravlja ljudi”, zaključila je ona.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari