Radnicima Zastave INPRO otpremnine od 200 evra 1Foto: Stanislav Milojković

Zaposlenima u Zastavi INPRO, među kojima i invalidima rada u toj fabrici, napokon je, nakon višemesečnog najavljivanja, ponuđen socijalni program, kojim je predviđeno da će svima onima koji odluče da dobrovoljno napuste svoja radna mesta biti isplaćeno po 200 evra po godini staža, kako je i propisano Zakonom o radu.

Radnici INPRO-a koji prihvataju ovu ponudu za dobrovoljni odlazak iz firme mogu da se prijave do petka, 10. februara.

Invalidi rada tvrde, međutim, da ne znaju ko im nudi socijalni program, jer u zaglavlju dokumenta kojim im je taj program ponuđen nema naziva nijednog ministarstva, niti neke druge državne institucije. Zaposlenima se tim programom, dodaju, pored onih 200 evra, nudi još jedna opcija za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, ali je ona „potpuno nerazumljiva“, te onima koji žele da napuste fabriku ostaje da se do kraja sedmice izjasne na zakonom propisane otpremnine.

– Proveravali smo i u kragujevačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje ko je zaposlenima u našoj fabrici ponudio socijalni program, a nadležni u toj ustanovi su nam odgovorili da oni o tome ništa ne znaju. I njima je, kako su nam rekli, tu nešto čudno, pošto oni u NSZ-u uvek prvi saznaju kad će radnicima u nekoj fabrici da bude ponuđen socijalni program – kaže za naš list predstavnik invalida rada u INPRO-u Stevan Pušonja.

Ističe, pritom, da je socijalni program koji su predviđene otpremnine od po 200 evra po godini staža ionako neprihvatljiv za veliku većinu invalida rada i osoba sa invaliditetom, koji čine više od 80 odsto od ukupno oko 130 preostalih radnika Zastave INPRO.

Direktor Zastave Milenko Betulić tvrdi da je socijalni program zaposlenima u toj fabrici ponudilo Ministarstvo za rad, ali da je odziv invalida i ostalih zaposlenih trenutno „slab“. I njemu, veli, nije jasno zašto i za invalidne radnike važe otpremnine koje su predviđene za njihove zdrave kolege.

– I pitam se i čudim, kako je, u ovakvim slučajevima, predviđen isti socijalni program za sve zaposlene, kad je više nego jasno da radnici sa invaliditetom na tržištu rada nikako ne mogu da imaju isti status i iste šanse kao njihove zdrave kolege… Ovaj program je do sada, koliko mi je poznato, prihvatilo tek šest do sedam invalidnih radnika – kaže Betulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari