eps foto Miroslav Dragojevicfoto Miroslav Dragojevic

Restrikcije struje na zimu su veoma izvesne. Naime, struje neće biti dovoljno a veliko je pitanje da li će potrebna električna energija moći da se nabavi iz uvoza. Čak i da viškova na berzama struje bude, EPS nema para niti ima gde da ih pozajmi – kaže za Danas izvor blizak Elektroprivredi Srbije koji je želeo da ostane anoniman.

Naš sagovornik ističe da je “potpuno besmisleno da EPS uzima kredite, kako bi kupovao struju po ceni od 750 evra, a prodavao je po 45 evra po megavat- satu”.

– Poslovodstvo EPS-a bi trebalo da izađe u javnosti i predoči potrošačima sa čim mogu da se suoče na zimu i šta su razlozi za to – ističe naš sagovornik.

Sasvim je jasno da će se EPS zbog toga što u ovom trenutku nije u stanju da proizvede dovoljne količine struje u svojim proizvodnim postrojenjima, suočiti sa činjenicom da će morati da je uvozi iz inostranstva. Stručna javnost predviđa da će na zimu EPS-u nedostajati ukupno oko 2,2 milijarde kilovat-sati električne energije.

– Shodno aktuelnim cenama struje na berzama to znači da će Elektroprivreda Srbije za nedostajuće količine morati da tokom zimske sezone plati oko 1,5 milijardi evra. U slučaju da se cene povećaju ceh će biti još veći. Ako EPS bude imao taj novac problema sa snabdevanjem strujom neće biti ali ako pak sredstava ne bude, onda su restrikcije neizbežne – kaže za Danas ekspert za energetiku Velimir Gavrilović.

Prema njegovim rečima EPS sasvim sigurno neće biti u stanju da proizvede dovoljno struje u svojim postrojenjima a razlog za to je nestručno rukovođenje preduzećem u proteklih desetak godina.

– Tome su u velikoj meri doprinele i havarije u vreme dok je direktor preduzeća bio Milorad Grčić ali i pre njega se firmom rukovodilo na neadekvatan način. Pored toga da li će imati dovoljno novca da kupuje struju na berzi, a njena cena je sada daleko veća nego što je bila prošle zime, postavlja se i pitanje da li će električne energije za uvoz uopšte biti na tržištu. Ako ne bude, i to bi mogao biti razlog za restrikcije – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, najgoru varijantu bi predstavljale havarijske nestašice.

– To znači da bi potrošači bez struje bili u dužem vremenskom periodu. Zbog toga bi EPS trebalo da se priprema za situaciju da ako do toga mora da dođe, restrikcije bar budu planske. Na taj način bi se obezbedilo da potrošači bez struje budu znatno kraće nego u slučaju havarijskog ispadanja sa mreže. Takođe, sve ozbiljne države se već pripremaju za zimu tako što su sačinile planove za uštedu struje. Kod nas to nažalost nije slučaj. S obzirom na situaciju, nema razloga da ukrasna rasveta ne bude ukinuta a takođe da se ne smanji i nivo uličnog osvetljenja kako bi se maksimalno uštedela struja koja će biti potrebna za zimu – navodi Gavrilović.

Podsećanja radi, Danas je objavio saznanje da će u energetskom bilansu Srbije tokom zime nedostajati oko 500 megavata struje na sat, zbog čega se, prema našim izvorima, već prave planovi restrikcija. Sa druge strane, nadležni u EPS-u su to demantovali naglasivši da se u “delu javnosti opet plasiraju netačne vesti i time uznemiravaju građani“.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da ne postoje nikakvi planovi restrikcija električne energije za domaćinstva, niti da je Vlada donela odluku o povećanju cene struje za privredu, kao i da je plan države da obezbedi veću proizvodnju električne energije.

Juče smo kontaktirali Elektroprivredu Srbije sa pitanjem da li je u planu štednja struje pred nastupajuću zimsku sezonu, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore.

Mali potvrdio pisanje Danasa o novim cenama struje za privredu

Ministar finansija Srbije Siniša Mali juče je potvrdio pisanje Danasa da će se povećati cena struje za privredu.

– Kod nas je cena električne energije 41 ili 42 evra za građane, a 90 ili 95 evra, ako se ne varam, biće struja kada je privreda u pitanju, što je i do devet puta niže nego u Evropi – izjavio je Mali tokom obilaska kompanije Enerdži net u Novom Sadu povodom početka trećeg ciklusa programa „Moja prva plata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari