Rezultati NBS u 2022: Rekordne devizne rezerve, ali visoka inflacija 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Dinar je prema evru u 2022. godini ojačao za 0,2 odsto, a uz to su devizne rezerve povećane za 700 miliona evra, za koliko je više kupila evra na međubankarskom deviznom tržištu nego što je prodala.

Ovo su najvažnija postignuća kojima se Narodna banka pohvalila u izveštaju o rezultatima NBS u 2022. godini

U godini obeležnoj neizvesnostima, pre svega zbog rata u Ukrajini, energetskom krizom, ali i visokom inflacijom i rastom kamatnih stopa NBS ističe da su bruto devizne rezerve premašile 18 milijardi evra, dok su zlatne rezerve dostigle 38,5 tona.
NBS je u pet od poslednjih šest godina bila neto kupac deviza, a ukupno u ovom periodu je više kupila nego prodala deviza za 4,9 milijarde evra.

NBS u svoje rezultate ubraja i direktan priliv stranih direktnih investicija od 4,3-4,4 milijarde evra što je rekordan iznos.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima spušteno je na istorijski najniži nivo od tri odsto.

„Doneli smo propis kojim je cena platnog računa sa osnovnim uslugama ograničena na 150 dinara, čime se trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga koje su potrebne za svakodnevne životne aktivnosti. Procena je da će ukupni efekti po osnovu smanjenja naknada, zahvaljujući paketu mera Narodne banke Srbije iz avgusta, iznositi više od sedam milijardi dinara u periodu od 12 meseci“, navode u NBS.

U NBS podsećaju da smo na korak do investicionog rejtinga, a kao poslednju stavku navode i da je inflacija niža nego u zemljama sa sličnim režimom monetarne politike.

„Kretanje inflacije od početka 2022. godine vođeno je faktorima na strani ponude, pre svega rastom svetskih cena hrane i energenata, koje su na inflaciju u Srbiji uticale i direktno i indirektno, povećavajući inflaciju u zemljama koje su naši najveći spoljnotrgovinski partneri. Oko 70 odsto ukupne inflacije u Srbiji uvoznog je karaktera“, navode u Narodnoj banci dodajući da je ukupna inflacija u Srbiji od 15,1 odsto u novembru niža nego u zemljama sa sličnim režimom monetarne politike.
Oni dodaju i da je t+za razliku od Srbije bazna inflacija u zemljama sa sličnim režimom monetarne politike – dvocifrena.

U centralnoj banci ističu da je usled geopolitičke tenzije i rasta cena energenata u prva četiri meseca ove godine NBS neto prodala 2,27 milijardi evra na deviznom tržištu.

„Bankama smo obezbedili gotovo pola milijarde evra strane gotovine u zamenu za devize, radi nesmetanog snabdevanja menjačnica i stanovništva.
Činjenica da smo i u tako turbulentnom periodu očuvali stabilnost i deviznog segmenta i ostalih segmenata domaćeg finansijskog tržišta preokrenula je situaciju i, uz veće poverenje i obnavljanje delovanja faktora na strani ponude deviza, od maja ponovo preovladavaju pritisci ka jačanju dinara. Od maja, Narodna banka Srbije je neto kupila 2,98 milijardi evra na deviznom tržištu“, navodi NBS.

Što se tiče bankarskog sektora, NBS navodi da je očuvana visoka adekvatnost kapitala bankarskog sektora (pokazatelj adekvatnosti kapitala iznosi 19,5 odsto), uz povoljnu strukturu kapitala (skoro 95 odsto čini najkvalitetniji osnovni akcijski kapital).
Oni ističu i da je poverenje u banke sačuvano i zbog brze reakcije prilikom povlačenja Sberbanke sa tržišta kada je u vrlo kratkom roku AIK banka preuzela rusku banku u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari