Rio Tinto poziva na dijalog: Nikog nismo podmitili, projekat bi bio najveća grinfild investicija u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Kompanija Rio Tinto pozvala je danas stručnjake iz različitih oblasti i protivnike projekta „Jadar“ da dijalog o projektu vode na osnovu činjenica kako bi se izbeglo dalje dovođenje javnosti u zabludu, uz tvrdnje da bi taj projekat bio najveća grinfild investicija u Srbiji.

Rio Tinto navodi kako nisu tačne tvrdnje da Srbija i njeni građani ne bi imali ekonomsku korist od projekta, već bi to bila najveća grinfild investicija u modernoj istoriji Srbije, vredna oko 2,5 milijarde dolara prema procenama iz 2021. godine.

Prema studiji konsultantske kuće Ergo, doprinos projekta „Jadra“ republičkom i budžetima lokalnih samouprava iznosio bi 180 miliona evra godišnje u punom operativnom kapacitetu.

Bilo bi otvoreno 1.300 stalnih radnih mesta, a tokom izgradnje do 3.500 radnih mesta na određeno vreme.

Kada se uračunaju multiplikativni efekti, biće otvoreno još 3.265 radnih mesta širom Srbije.

Svake godine rada privukao bi oko 700 miliona evra direktne dodate vrednosti i doprineo rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u iznosu koji premašuje tri odsto trenutnog BDP Srbije.

Rio Tinto odbacuje navode da je podmitio zvaničnike Vlade Srbije, ističući da nema nikakav uticaj na propise vlade.

Vlada Srbije je donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“, a spekulacije o korupciji su direktan pokušaj da se naškodi reputaciji Rio Tinta, dodaje se u saopštenju.

Poslovna politika Rio Tinta izričito zabranjuje mito i korupciju, a one koji iznose lažne tvrdnje, pozivamo da iznesu dokaze ili javno povuku svoje neosnovane optužbe, poručuje kompanija koja najavljuje da će u cilju zaštite svojih interesa koristiti sva raspoloživa pravna sredstva kako bi se sprečilo svako dalje širenje netačnih informacija.

Širenje dezinformacija i neutemeljenih tvrdnji sprečava da javni razgovor o projektu bude zasnovan na činjenicama i pruži validne informacije, dodaje se u saopštenju.

Kompanija tvrdi da su netačne tvrdnje da je za projekat „Jadar“ potrebno desetine hiljada hektara, dok je činjenica da je za razvoj projekta potrebno ukupno 390 hektara, odnosno 220 hektara u centralnom području projekta i 170 hektara za lokaciju deponije u dolini Štavice.

Netačna je tvrdnja da su geološka istraživanja izvršena bez dozvole vlasnika zemljišta i da su naštetila okolini, dok je činjenica da su svi radovi obavljeni u skladu sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima, navodi Rio Tinto.

Prava pristupa istražnim lokacijama su uspostavljena za svaku aktivnost uz saglasnost vlasnika imovine. Bušotine se redovno pregledaju, a u slučaju oštećenja, svi kvarovi se odmah otklanjaju, dodala je kompanija.

Rio Tinto dodaje da je netačna tvrdnja da bi izlivanje jalovine od projekta „Jadar“ ugrozilo okolinu, a da je „činjenica da izlivanje jalovine nije moguće, jer nije planirano tečno jalovište“.

Rudarski otpad i ostaci iz procesa prerade rude iz predloženog projekta su suvi i u čvrstom stanju, objašnjava Rio Tinto.

„Netačna je tvrdnja da bi upotreba sumporne kiseline emitovala sumporne pare i oštetila zemljište. Činjenica je da će se za projekat Jadar koristiti sumporna kiselina na temperaturi od 90 stepeni, zahvaljujući čemu neće biti isparavanja sumpordioksida“, navodi Rio Tinto.

Neće biti moguće da sumporna kiselina ošteti zemljište, tvrdi kompanija, jer bi se ceo proces odvijao u zatvorenim sistemima.

Sumporna kiselina ima široku primenu i njena upotreba je strogo regulisana propisima Vlade Srbije i najboljim međunarodnim praksama, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari