Roming, Komtrejd, Gigatron i drugi četiri godine nameštali cene

Vodeći trgovci godinama imali dogovor da cene elektronike u Srbiji drže visokim

Ostavite komentar


  1. Kartelno ponasanje u svim sverama trzista, sto se tice robe, tako i cena radne snage, svi se dogovaraju.Trzisne utakmice takoreci i nema.

  2. Osim kartelizacije, ispitati rad carine. To je drzava u drzavi. Njihov rad je veoma neprofesionalan, carina cesto pausalna, a rokovi za carinjenje visestruko duzi nego sto je potrebno da roba stigne do carinskog magacina. A najgore je to sto ne postoji nikakav pravni mehanizam za zastitu potrosaca, ili on ne funkcionise.

  3. Sve je ovde dil. I na pijacu kada odes, cene su iste na svakoj tezgi. Kada trazis posao – plata je minimalac! Uzmes kataloge mega marketa da uporedis – malo morgen – unutra su neuporedivi proizvodi (izuzetak je sajt Cenoteka). Kakva bre konkurencija u Srbiji!?

  4. Evo primera:
    Posto cesto putujem u Rumuniju, opredelio sam se da kada mi nesto „krupno“ treba, kupim tamo.
    Vise puta sam se zaprepastio kolika je razlika u ceni.
    Pred novu godinu, Samsung mikro/talasna je kostala kod nas 17.000 din a identican model u Rumuniji 7.000 din.
    Note/book ACER u Rumuniji cca euro 220, identican model kod nas euro 450

  5. Te kazne placaju kupci preko svojih ledja dok su oni opet u zaradi. Treba ih zatvoriti, a i za primer drugima.

  6. Lovci u muitnom i lopovi na sve strane. Ovakva analiza kartelskog ponašanja odavno vapije u Srbiji: jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, a najskuplja dogovorom uvozničkog i prodajnog sektora. Uz raznorazne akcije“ sa lažnim sniženjima prodajnih cena. Nisu oni samo za novčanu kaznu neasnog kriterijuma, oni su za dalju zbranu učešča u trgovini i za zatvor rukovodećih ljudi. Ovako, pružena im je mogućnost da i dalje dogovorno muljaju cene.

  7. Drzava ih kaznila i uzela pare, prodavci nastavljaju da rade po starom uz ogromne zarade sto znaci da sve placaju kupci !!! Zabranite im rad, neka i kupcima bude bolje, a ne samo drzavi i prodavcima !!!

  8. Godinama cene tehnike rastu I nema nikakve razlike u cenama medju prodavcima. U 2013 sam kupila laptop koji je u jednoj radnji bio 60k, drugoj 56 a trecoj 48 uz popust koji sam ostvarila, toga trenutno nema, takodje taj laptop za 48 je imao 16gb rama, dobar procesor i eksternu graficku kao i 1tb hd, sada slicnu konfiguraciju ne mozete naci ispod 120k prosto nemaju laptopovi odvojenu graficku i 16gb rama sto je neophodno za vecinu poslova i studija

  9. Ja sam nedavno iz Nemačke uvezao Samsung 56 inča. Po odbitku Mwst cena je bila 360 evra. Platio sam carinu 10% i na to PDV. Takav isti TV u Gigatronu 80 hiljada dinara

  10. Kad je mafija na čelu svih državnih organa, cene u maloprodaji su mafijaške!

  11. Treba se pozabaviti cenama tehničkog pregleda vozila jer i tu postoje dogovori oko minimalne cene.

  12. Posedujem maloprodaju i servis. Saradjujem sa uvoznicima pri nabavci robe uvek imate preporucenu maloprodajnu cenu. Preporucio je samsung ili xiaomi i koji vec proizvodjac. Poenta je sto i na preporuceni mp cenu neki pametnjakovic spusta cenu iako su rabati za nas trgovce nikakvi. Recimo telefon koji je kod nas zvanicno prodavan za 200e u inostranstvu na akciji 115e. Moja pretpostavka uvoznici kupe kajmak dok se mi mp trgovci borimo za opstanak.

  13. Kao bivši radnik u maloprodaji, koji se bavio nabavkom i organizacijom prodaje, kako smo od dobavljača dobijali dobre cene, jer avansno plaćamo, plus još neke po rabate, a išli na količinu, sa malom maržom, stalno smo bili pritiskani da sklanjamo reklame i proizvide iznizloga, jer su narušavale preporučene cene. Ja sam u ovoj oblasti radio pre sedam godina. Tako da se o ovom problemu dugompriča interno

  14. Monopol traje godinama, a vi tek sada o tome. Bar da je samo za tehnilu, nego za hranu, za odecu, obucu, decije igracke, potrebstine za decu…. Narod cuti i nabavlja sa strane….

  15. Ja sam radio u Comtrade Distribuciji dve godine neprijavljen. Plata bedna, da bednija ne može da bude.
    Posao se dobija na osnovu rođačkih preporuka.
    Pošten radnik tamo nema šta da traži…..

  16. Pa sta, za nase gradjane nista nije preskupo jer zivimo u zemlji koja je ekonomski tigar u Evropi.

  17. U našem Zakonu je teška krađa kvalifikovana i po načinu. Npr.obio vikendicu pa uzeo neke gluposti i sl. I onda,zatvor ! Država,bato! A, kad ukrade celo tržište novčana kazna. Bedo od države!

  18. Da se ne lazemo, ovo se godinama radi. Ako se pogledaju cene televizora, pre 3-4 godine tv od 40″ koji nije bio smart je imao cenu od 18000 pa na vise…danas 40″ tesko da nadjemo ispod 25-30000… Sto je, priznajmo, ocigledno dogovor kompanija… Kada bi malo vise poradila ova inspekcija lepe bi pare dosle u drzavnu kasu a gradjani bi dobili jeftinije uredjaje, namirnice i slicno…

  19. Zato elektroniku vecina ljudi kupuje od prepordavaca po oglasima, mada su i oni postali bezobrazni, pa neke stvari u oglasima prodaju po cenama kao u prodavnicama.

    Samo kodnnas su snizenja i „crni oetak“ obicna farsa. Ali kako se kaze „vuna je gusta, a amakaze su ostre“

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.