Ružić: Neodgovoran potez Energetske zajednice prema Srbiji 1Foto: FoNet/AP

Preporuka Energetske zajednice da Srbija ukine status povlašćenog proizvođača struje iz obnovljivih izvora energije, odnosno da se uvede javno nadmetanje za sve proizvođače iz OIE naišao je na nezadovoljstvo kako investitora tako i stručne javnosti.

Povodom tog predloga oglasilo se i udruženje „Biogas“ koje je od Ministarstva energetike kategorično zatražilo da ne usvoji predložene preporuke Energetske zajednice. Osnovna primedba se odnosi na ukidanje statusa povlašćenog proizvođača, što faktički znači da Elektroprivreda Srbije ne bi imala obavezu da otkupljuje struju od svih proizvođača iz OIE, već bi se najpovoljniji ponuđači iz njihovih redova birali na javnom nadmetanju.

– Smatramo da uvođenje tih mera ne bi bio dobar potez za Srbiju i razvoj obnovljivih izvora energije generalno. Status povlašćenog proizvođača omogućava investitorima da na lakši način i po povoljnijim uslovima dođu do finansiranja projekta. Nakon svetske ekonomske krize promenila su se i pravila za finansiranje projekata. Situacija kod finansiranja obnovljivih izvora energije je takva da se za projekte OIE traži 30 do 50 odsto učešća sopstvenog kapitala, dok je pre svetske ekonomske krize bilo potrebno svega 10 do 20 odsto učešća. Srbija je omogućila razvoj tržišta obnovljivih izvora energije neposredno nakon finansijske krize 2010. godine, a status povlašćenog proizvođača je uveden uredbom iz 2013. godine koji je umnogome olakšao finansiranje projekata jer značajno umanjuje rizik. Ukidanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača bi umnogome otežalo dobijanje podrške od strane banaka, a neke projekte bi u potpunosti onemogućilo – ističu u udruženju „Biogas“.

U tom udruženju, čiji je cilj podsticanje razvoja biogasnog tržišta u Srbiji, protive se i javnom nadmetanju proizvođača struje iz OIE.

– Postupak javnog nadmetanja je rešenje za nastavak podrške obnovljivim izvorima energije u zemljama gde su kapaciteti već popunjeni i dostigli gornje granice. OIE u Srbiji su tek u začetku i smatramo da bi primena ove mere u ovom trenutku u potpunosti zaustavila razvoj gotovo svih projekata obnovljivih izvora energije. Ilustracije radi, u Nemačkoj trenutno funkcioniše preko devet hiljada biogasnih elektrana, a u Srbiji tek devet. Ukoliko bi broj elektrana normalizovali prema površini odnosno populaciji, to bi značilo da u Srbiji treba da se izgradi hiljadu do dve hiljade biogasnih elektrana kako bi mogli da smatramo da smo na istom stepenu razvoja kao što je Nemačka. Naš stav je da se ne mogu isti uslovi i metodi primenjivati na razvijenom tržištu Evropske unije koja obnovljive izvore razvija decenijama i na tržište Srbije koje je tek u povoju – poručuju iz udruženja „Biogas“.

Slobodan Ružić, nekadašnji zamenik ministra energetike Srbije i direktor firme Enerdži sejving grup, kaže za Danas da u slučaju da nadležni u Srbiji prihvate ovakvu preporuku Energetske zajednice to ne bi izazvalo ni jedan jedini pozitivni efekat na tržištu obnovljivih izvora energije u našoj zemlji.

– Naprotiv, to bi bilo potpuno pogubno i demotivisalo bi investitore u OIE. U slučaju kada ne bi bio zagarantovan obavezni otkup struje iz obnovljivih izvora energije, to jest ako bi bio ukinut status povlašćenog proizvođača, niko više ne bi bio zainteresovan da ulaže u tu oblast. Nijedan investitor više ne bi mogao da dobije kredite od banaka za realizaciju projekta jer ne bi postojale garancije da će struja koju proizvodi biti otkupljena od strane EPS-a. Reč je o veoma lošoj preporuci koja može da napravi samo štetu i Ministarstvo rudarstva i energetike nikako ne treba da usvoji ovaj prilično neodgovoran predlog Energetske zajednice – ističe Ružić.

Naš sagovornik dodaje da bi u slučaju da se ukine status povlašćenog proizvođača a da se propiše da se struja iz OIE otkupljuje na javnom nadmetanju, moglo izazvati uvoz znatno skuplje struje iz inostranstva.

– Srbija ima obaveze koje postepeno mora da ispunjava vezano za procenat struje dobijene iz OIE. Ako bi se uvažilo ovo što Energetska zajednica predlaže, investitori bi se demotivisali i Srbija nikada ne bi mogla da ispuni predviđene planove o količinama struje iz OIE. Međutim zbog preuzetih obaveza morala bi da raspolaže određenim količinama struje iz OIE. To znači da bi bila prinuđena da takozvane „zelene kilovate“ uvozi iz inostranstva gde su podsticajne mere daleko veće, čime je prodajna cena te struje značajno skuplja. Dakle naš interes nije da prihvatimo preporuku Energetske zajednice, ona uopšte ne sagledava objektivne uslove u Srbiji kada je reč o razvoju OIE. Zbog toga ako budem imao priliku da izrazim svoje mišljenje kod nadležnih po ovom pitanju, moj stav će biti da preporuku Energetske zajednice treba odbiti – naglašava Ružić.

Ministarstvo energetike: Stiglo, razmatraće se

U Ministarstvu rudarstva i energetike Danasu je potvrđeno da je dopis Energetske zajednice stigao i da je predat nadležnim službama.

– Ništa više ne možemo da kažemo sem da je dokument Energetske zajednice prosleđen nadležnima na razmatranje. Da bi se preporuke Energetske zajednice ispunile, nužno je menjanje Zakona o energetici. Da li će sugestije biti uvažene ili ne u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo – rečeno nam je u Ministarstvu energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.