Samit zemalja centralne i istočne Evrope i Kine u Dubrovniku 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Samit zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, inicijative 16+1, otvoren je jutros u Dubrovniku s rekordnim brojem učesnika i porukom kineskog premijera Li Kećijanga da je glavni cilj skupa saradnja.

„Svi mi imamo potrebu za rastom trgovine i da se naše ekonomije povežu“, rekao je kineski premijer na otvaranju poslovnog foruma.

On je rekao da je na putu „nova tehnološka revolucija i to je ono što definiše naše doba“. Li Kećijang je naveo da Peking želi i saradnju na području obrazovanja i jačanje uvoza, pogotovo poljoprivrednih proizvoda.

„Projekti poput Pelješkog mosta mogu biti inspiracija za buduću saradnju“, izjavio je kineski premijer.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da samit donosi velike mogućnosti za sve države okupljene u inicijativi.

„Ovaj samit donosi nove, velike mogućnosti za sve naše države i njihove ekonomije, otvara prilike za mala, srednja i velika preduzeća“, naveo je Plenković.

Uporedo s poslovnim forumom, oko 11 časova je otvoren i politički samit. Izjave premijera Kine i Hrvatske očekuju se posle 12.30, kada je previđeno potpisivanje ugovora o saradnji između zemalja članica Inicijative.

Inicijativa 16+1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmene sa zemljama srednje i istočne Evrope. Poslovni forum u dubrovačkom hotelu Riksos Libertas odvija se u prisustvu 14 premijera, brojnih ministara, ambasadora i velikih ekonomskih delegacija.

U četvrtak je u Dubrovnik stigla i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i severnomakedonski premijer Zoran Zaev, crnogorski premijer Duško Marković, češki premijer Andrej Babiš, mađarski premijer Viktor Orban, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, estonski premijer Juri Ratas, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunije Vjorika Dančila, slovački premijer Peter Pelegrini, slovenački premijer Marjan Šarec i albanski premijer Edi Rama.

Kineska delegacija predvođena premijerom Li Kećijangom stigla je u utorak u Hrvatsku, a u sredu je održano niz susreta s hrvatskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari