Samo dve opštine u Srbiji završile proceduru za dodelu subvencija za solarne panele 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Za projekat ugradnje solarnih panela u domaćinstvima u Srbiji, za šta je država namenila sumu od oko 200 miliona dinara, do sad su samo u dve opštine, a to su Jagodina i Paraćin, završeni javni pozivi i objavljena konačna rang lista građana koji su konkurisali za subvencije.

– U sedam lokalnih samouprava, Barajevo, Rača, Zemun, Sečanj, Vladimirci, Majdanpek i Pećinci, javni pozivi su završeni i očekujemo preliminarnu rang listu građana. Javni poziv za građane, pak, završen je i objavljena je preliminarna rang lista zainteresovanih u pet opština, Bor, Vranje, Smederevo, Sokobanja i Zvezdara. Ministarstvo je dalo saglasnost na tekst javnog poziva za građane Malog Crnića, Svilajnca, Ivanjice, Arilja, Aranđelovca i Vrnjačka Banja i očekujemo da ove lokalne samouprave u narednih nedelju dana objave javne pozive za građane. Očekujemo da usaglasimo tekst javnog poziva za građane Vladičinog Hana, Boljevca, Bosilegrada i Kraljeva. Očekuje se da opština Bojnik raspiše javni poziv za privredne subjekte – kažu za Danas u Ministarstvu rudarstva i energetike i dodaju da su javni pozivi za građane trenutno u toku u 12 opština.

To su Apatin, Novi Sad, Novi Pazar, Lučani, Raška, Užice, Kragujevac, Obrenovac, Prijepolje, Aleksinac, Ćuprija i Čačak.

U okviru Nacionalnog programa energetske sanacije, Ministarstvo rudarstva i energetike je raspisalo dva pilot projekta u toku 2021. godine, kako bi se „isprobali postavljeni mehanizam rada i ustanovili da li postoje uska grla ili problemi koje treba otkloniti u narednim javnim pozivima“.

– Drugi pilot projekat u okviru Nacionalnog programa se odnosi na porodična domaćinstva, odnosno ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, gde učestvuje 37 lokalnih samouprava.

Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova se realizuje po modelu da Ministarstvo posredstvom Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti i opštine obezbeđuju do 50 odsto subvencija građanima, dok građani drugu polovinu obezbeđuju sami – navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Nadležni u tom ministarstvu ističu da je Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti raspisala u februaru novi javni poziv za lokalne samouprave. U martu su potpisani ugovori za njih ukupno 151.

– U okviru ovog projekta, građani će imati mogućnost da se prijave kako za sve mere energetske sanacije tako i za meru ugradnje solarnih panela. U nekim opštinama su u toku javni pozivi za privredne subjekte, dok je tokom juna počelo i raspisivanje javnih poziva za građane. Očekujemo u ovom projektu više prijava građana za mere ugradnje solarnih panela – ističu u Ministarstvu rudarstva i energetike i dodaju da su u saradnji sa Svetskom bankom i EBRD obezbeđena sredstva za nastavak realizacije programa u iznosu od preko 70 miliona evra. Javni pozivi za lokalne samouprave će biti raspisani krajem tekuće godine.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je reč o projektu koji je dobar i koristan za društvo u celini te da bi shodno tome i lokalne samouprave trebalo da budu ažurnije u njegovoj realizaciji.

– Svakako je da opštine na tom planu treba da budu brže kako bi zainteresovani građani što pre mogli da uđu u proceduru za dobijanje subvencija. Kada je reč o tim javnim pozivima oni su tipskog karaktera i tu bi stvari trebalo da idu brzo. Takođe, veoma je bitna edukacija građana šta oni tačno dobijaju ugradnjom solarnih panela. Treba napraviti i predočiti im tačnu računicu koliko će oni struje uštedeti i kakvi će benefiti biti za njih ako ugrade solarne panele – navodi Kovačević.

On dodaje da u Srbiji ima dosta sunčanih dana koji mogu da proizvedu solarnu energiju i da ne postoji nijedan razlog da taj potencijal ne bude iskorišćen i u korist potrošača.

Inače, cena investicija za izgradnju solarnih panela se smanjuje kako raste njihova instalisana snaga. Za solarne panele snage od četiri do pet kilovata cena iznosi od 900 do 1.000 evra po kilovatu. Za komercijalne instalacije od 100 do 300 kilovata cena je 700 do 800 evra po kilovatu, dok elektrane do 500 kilovata snižavaju cenu na 600 do 750 evra po kilovatu. Nadležni u Srbiji procenjuju da bi se iz solarnih panela moglo dobiti 10 odsto struje koja se proizvodi u srpskim termoelektranama.

Ipak, proces ugradnje solarnih panela za domaćinstva nije jeftin. Naime, ugradnja jednog sistema panela košta oko 4.000 evra, s tim što polovnu te sume moraju da obezbede sama domaćinstva.

Inače, ceo proces funkcioniše tako što domaćinstva mogu instalirati na svoje objekte solarne panele koje će koristiti za snabdevanje sopstvene potrošnje, pri čemu će višak električne energije moći da isporuče u elektroenergetski sistem ili uskladište u sopstvenim skladištima radi kasnijeg korišćenja. Građani u okviru ove kategorije mogu da imaju direktnu korist, odnosno manje račune za utrošenu električnu energiju. Naime, ako kupac-proizvođač tokom jednog meseca potroši manje struje nego što je proizvede, razlika će se preneti u naredni mesec, kao jedna vrsta zagarantovane pretplate. Odnosno tu količinu struje će potrošač koristiti kasnije. Kada pak ne proizvede dovoljno struje iz svojih solarnih panela, potrošač će potrebne količine obezbediti iz mreže Elektroprivrede Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari