Agencija za privatizaciju saopštila je da je od četiri dela novopazarskog tekstilnog kombinata „Raška“ prodata samo zgrada bez određene namene (svlačionica). Taj objekat od 87 kvadratnih metara prodat je za 600.000 dinara, a vlasnik je postala firma „Moda Pelle“, koja se bavi trgovinom i proizvodnjom obuće i proizvoda od kože. Vrednost objekta procenjena je na više od milion dinara, a početna cena bila je 500.000. Novi vlasnik je ponudio 600.000 dinara i bio je jedini zainteresovani za kupovinu.


Za ostala tri dela nije bilo zainteresovanih, pa je Agencija za privatizaciju njihovu prodaju proglasila neuspešnom. Pre mesec dana stečajni upravnik ovog nekadašnjeg tekstilnog giganta oglasio je prvu prodaju imovine, podeljene u četiri celine, čija je ukupna vrednost procenjena na oko 327 miliona dinara.

U prvoj celini je nova upravna zgrada površine 1.042 kvadrata čija je početna cena bila viša od 65,2 miliona dinara. U drugoj celini bila je upravo prodata svlačionica. Tada je rečeno da je objekat u postupku legalizacije i da „kupac snosi sve rizike koji se odnose na legalizaciju“.

Treću celinu čine predionica, hladnjača, magacin, laboratorija, stara upravna i ostale zgrade, oprema i neregistrovana neispravna vozila. Ponuđena početna cena bila je viša od 269,9 miliona dinara. U četvrtom delu imovine ponuđene na prodaju bilo je 14 tona gvožđa i pocinkovanog lima, čija cena je bila 18 dinara po kilogramu ili ukupno 252.000 dinara.

U novoj upravnoj zgradi od 2002. godine radi Internacionalni univerzitet, čiji je predsednik sandžački muftija Muamer Zukorlić. Ova zgrada je sporna, jer je pre desetak godina upravo Zukorlić novinarima objašnjavao da je zgrada prešla u njihovo vlasništvo na osnovu pozajmice koja je data tadašnjem direktoru TK „Raška“ „za plate radnicima“. Uslov za pozajmicu bilo je stavljanje hipoteke na tu zgradu.

Inače, TK „Raška“ u stečaju je od oktobra 2013. godine. Inostranim investitorima iz sfere tekstila gradske vlasti predlažu prostor ovog tekstilnog kombinata zbog izgrađene infrastrukture. Zainteresovanost inostranih investitora završavala se samo na razgledanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari