Saradnja Srbije i Severne Makedonije u digitalizaciji i IK tehnologiji 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Predstavnici vlada Srbije i Severne Makedonije razgovarali su danas o saradnji u digitalizaciji i informaciono-komunikacionoj tehnologiji, saopštilo je u Beogradu Ministarstvo infomisanja i telekomunikacija.

Ministar Mihailo Jovanović je ocenio da je Srbija kroz uvođenje elektronske uprave postigla značajne rezultate u transformaciji javne uprave u efikasan servis građana.

„U prethodnih šest godina izgradili smo potrebnu infrastrukturu eUprave koju čine državni data-centri u Beogradu i Кragujevcu, Jedinstvena informaciono-komunikaciona mreža eUprave, centri za nadzor i upravljanje, šeme elektronske identifikacije i elektronski potpis u ‘klaudu’. Takođe, pružili smo veliki broj usluga poput eIzvoda iz matične knjige rođenih i eDržavljanstva, eUpisa u vrtiće, osnovne i srednje škole, eSandučeta, eZakazivanja i mnogih drugih“, kazao je Jovanović.

Istakao je da je važno da dve zemlje rade na uspostavljanju prekograničnih elektronskih usluga.

Ministar informacionog društva i administracije Severne Makedonije Azir Aliju je ocenio da je digitalizacija jedini način da se poboljša život građana, rad preduzeća i ojača privreda.

„Važno je preduzeti konkretne korake za poboljšanje infrastrukture i povezivanje u regionu, jer stvaranje zajedničkog digitalnog tržišta putem napredne tehnologije otvara vrata mnogim mogućnostima u drugim ključnim sektorima kao što su infrastruktura ili obrazovanje“, rekao je Aliu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari