Savović: Ako cene nastave da rastu uvesti kvote za izvoz pšenice i kukuruza 1Foto: Beta/Milan Timotić

Sukob Ukrajine i Rusije se u velikoj meri odrazio na domaće tržište pšenice i kukuruza, trend rasta cena se nastavlja, a dalji razvoj situacije i posledice na svetsko tržište žitarica i hrane su upotpunosti nepredvidivi, kaže za Danas Sunčica Savović, direktorka Udruženja Žita Srbije.

Ona ističe kako ne može da se zna u kojoj meri će cene rasti i da će ukoliko cene nastave da rastu neplaniranom brzinom država imati način kako da to reguliše.

“Najbolji način, koji neće oštetiti ni proizvođače ni izvoznike jesu izvozne kvote. Za proizvođače bi apsolutno bilo neodgovarajuće da se uvede zabrana izvoza, imajući u vidu da je za 50 odsto bila skuplja jesenja setva, to bi trebalo izbeći. Uvođenjem kvota za izvoz pšenice i kukuruza treba regulisati cene na domaćem tržištu i to je ideja o kojoj bi moglo da se razmišlja ukoliko bi cena pšenice i kukuruza naprasno i nekontorlisano počela da raste na domaćem tržištu”, napominje Savović.

Ona podseća da je Rusija četvrti proizvođač pšenice na svetu, da imaju proizvodnju od 75 miliona tona, a da gotovo četvrtinu izvoze. Ukrajina proizvodi 33 miliona tona, od čega 24 miliona izvozi. Kada se radi o kukuruzu, Ukrajina proizvodi 42 miliona tona, a Rusija 15 miliona tona.

“Do danas su pšenica i kukuruz izlazili preko granica, i preko Crnog mora i kopnenih granica, ali Ukrajina je od danas nezvanično saznajemo objavila zabranu izvoza”, ističe Savović.

Zatvaranje ove dve zemlje, koje u svetskom izvozu pšenice učestvuju sa više od 28 odsto, a 19 odsto kada se radi o kukuruzu, nastaviće, smatra Savović, da pravi ozbiljne probleme njihovim kupcima, ali ne i nama – jer mi nismo njihovi kupci.

“Srbija proizvodi dovoljno pšenice i kukuruza za sebe i u tom smislu naše tržište nije ni najmanje ugroženo. Ono što će biti izvezeno zavisiće od konkurentnosti naše cene i od eventualno nekih mera ograničenja uvoza ukoliko ih država donese”, kaže Savović.

Izvoz zavisi od količina zaliha iz prethodne godine, kao i proizvodnje, a Savović kaže da imamo zaliha i pšenice i kukuruza za izvoz.

“Ako drastično ne poraste tražnja zbog dešavanja u Ukrajini mi ćemo u sledeću ekonomsku godinu ući sa rekordnim zalihama”, ističe Sunčica Savović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari