SES prihvatio inicijativu za kontrolisano povećanje cene struje za preduzeća 1Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Socijalno-ekonomski savet (SES) Srbije prihvatio je danas inicijativu privrede za kontrolisano povećanje cene električne energije za preduzeća, objavila je Unija poslodavaca Srbije.

„Privredni subjekti uglavnom imaju zaključene ugovore sa Elektroprivredom Srbije do kraja ove godine, a nekima je ugovor već istekao i struju plaćaju po novim cenama. Poskupljenje je drastično, ide i preko 100 odsto i odgovorno tvrdim da je to skok troškova koji dobar deo preduzeća neće moći da izdrži“, rekao je predsedavajući SES-a Miloš Nenezić, navodi se u saopštenju.

On je dodao da to nije problem samo za privredu, već da vodi ka spirali koja će se preneti na celo društvo, jer sledi skok cena proizvoda i ugrožavanje životnog standarda stanovništva.

„Neophodno je da država reaguje brzo i efikasno, kao što je reagovala i tokom pandemije, kako ne bismo urušili stabilnost koju smo uz puno truda gradili poslednjih godina“, kazao je Nenezić.

Najavljeno je i skoro održavanje vanredne sednice SES-a, upravo zbog najavljenog skoka cene električne energije, kao i zbog još dve incijative: da se smanji akciza na gorivo za preduzeća koja se bave transportom i da se o promeni minimalne cene rada razgovara dva puta godišnje, a ne jedanput kao do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari