Sindikat penzionisanih vojnih lica Srbije: Ističe rok za pokretanje tužbe zbog smanjenih penzija 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije pozvalo je danas oštećene penzionere koji nisu pokrenuli postupke za naknadu štete zbog smanjenih penzija od 2014. do 2018. godine da to urade do 1. oktobra 2021. godine, jer ističe rok.

Oštećeni penzioneri i naslednici onih koji su u međuvremenu preminuli, 1. oktobra ističe rok za pokretanje postupka naknade štete koju su pretrpeli zbog smanjenja penzije od 1. novembra 2014. godine do 30. septembra 2018. godine, pa se pozivaju da to učine pre nego što zastari rok, navodi se u saopštenju.

Zakonom o privremenom uređenju načina isplate penzija u novembru 2014. godine zbog fiskalne konsolidacije umanjene su penzije iznad 25.000 dinara od 22 do 25 odsto, zavisno od iznosa, a Ustavni sud Srbije odbio je da odlučuje da li je taj zakon u skladu sa Ustavom.

U saopštenju se navodi da je u početku primenom Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija oštećeno 710. 000 penzionera da bi svake naredne godine preminuolo oko 34.000 oštećenih, ali je pravo na penziju sticalo novih oko 30.000 ljudi kojima su smanjivane penzije, tako da je oštećeno oko 840.000 penzionera i naslednika preminulih.

Dodaje se da je prema podacima koje je država dostavila Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ostvarena ušteda odnosno ukupna šteta naneta penzioneraima 98,9 milijardi dinara ili oko 840 miliona evra.

U ovom trenutku, kako se navodi, pred sudovima u Srbiji vodi se preko 10.000 parničnih i drugih postupaka oštećenih penzionera i njihovih naslednika za naknadu štete.

„Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, oštećeni penzioneri do sada su dostavili, nekoliko desetina predstavki od kojih je 11 već objedinjeno u predmet ‘Žegarac i drugi protiv Srbije’ koji se nalazi u postupku rešavanja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Evropski sud državi Srbiji kao tuženoj strani dao rok do 4. juna 2021. godine da podnese svoja pisana zapažanja o prihvatljivosti i osnovanosti predstavki, što je i učinila, a procenjuje se da će odluka suda u tom predmetu biti doneta u roku do dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari