"Sindikati se u svetu finansiraju iz članarina, u Srbiji državnim novcem" 1Veselinović juče na prvomajskom protestu u Atini

Sindikati se svuda u svetu finansiraju pretežno iz članarine. U Srbiji je članarina na drugom mestu, a rentiranje državnog prostora i novac od države kroz upravne odbore je nešto što je svojstveno reprezentativnim sindikatima i što je ispred članarine.

Sindikat koji ja predvodim finansira se isključivo iz članarine, a trošenje sredstava kontrolišu organi sindikata, rekao je predsednik sidnikata Sloga Željko Veselinović.

On je, odgovarajući 1. maja na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, rekao da je u ovakvim uslovima medijskog mraka i spinovanja veoma teško da pravi radnički sindikat bude vidljiv i drugačiji od ostalih „već će nas sve zajedno trpati u isti koš“.

„Nažalost Sloga je jedini pravi sindikat u Srbiji koji od svog osnivanja radi na tome da sindikati moraju biti aktivni u politici i svim institucijama u kojima se odlučuje o radničkim pitanjima. Mnogi nas sapliću i govore da to nije naš posao, a ja kažem da jeste jer nam zakone ne mogu kreirati neradnici koji van politike nemaju ni dana radnog staža“, rekao je Veselinović, koji je odgovarao na pitanja građana iz Atine, odmah posle učešća na tamošnjem prvomajskom protestu.

„Đilas možda veći levičar od mene“

"Sindikati se u svetu finansiraju iz članarina, u Srbiji državnim novcem" 2
Nakon protesta u Atini, odgovarao na pitanja građana na Fejsbuk strani Danasa

Prema njegovim rečima, drugi sindikati ne žele da učestvuju u izbornim trkama jer jedan deo dobro živi od državnih subvencija i apanaža, a drugi deo bi želeo da bude na mestu prvih i sa takvima je saradnja gotovo nemoguć.

„Oni ne žele da izađu iz svojih čaura i krenu u jedan drugačiji vid borbe. Zato smo i podržali Dragana Đilasa koji nam se jefini obratio, izložio svoj program koji je za nas, beogradski odbor bio potpuno prihvatljiv, kao i to da je naša uloga u kampanji bila veoma važna i ispoštovani smo kao sindikat maksimalno u implementaciji našeg programa u predizbornoj kampanji“, rekao je predsednik Sloge.

On je dodao da je Dragan Đilas možda i veći levičar od njega, jer su njegove ideje implementirane u Beogradu levičarske.

„Njegov program državnog kapitalizma po modelu PKB, a i Radničkog akcionarstva u javno komunalnim preduzećima su izvorne levičarske ideje. U firmi Dragana Đilasa koju je vodio prosečna plata je bila veća od 1.000 evra. Radno vreme 8osam sati bez prekovremenog rada, subote, nedelje i praznici slobodni. Niko nikada od njega nije dobio otkaz. Gde ćete veću implementaciju levičarskih ideja od toga“, objasnio je Veselinović.

Osvrćući se na nekadašnju saradnju sa DS, rekao je da su njima učestvovali samo na jednim izborima i to 2014. godine kada su bili opozicija i kada im je crtana meta na čelu i nikad više, tako da se ne može reći da su bilo čiji privezak, a kamoli privezak DS.

Teško do sindikata u kompanijama koje dolaze iz Azije i Italije

Na pitanja o sindikatima u firmama u Srbiji, on je rekao da je u Juri nemoguće oformiti sindikat jer Juru štiti celokupna država na čelu sa predsednikom Republike i da Jura ovde može da radi šta hoće.

„U Leoniju postoje dva sindikata.Sloga je tamo većinski sindikat i do sada imamo tri potpisana kolektivna ugovora i dosta korektnu saradnju sa poslodavcem iz Nemačke koji nikada nije sprečavao slobodno sindikalno organizovanje. Beneton ili po novom Olimpija takođe po mojim informacijama brani članstvo u sindikatu. Mi smo nedavno tamo formirali organizaciju i počećemo da pratimo situaciju“, naveo je predsednik Sloge.

Prema njegovim rečima, definitivno je nemoguće ili veoma teško formirati sindikalne organizacije u kompanijama koje dolaze iz Azije i Italije jer se oni svim sredstvima bore protiv sindikata ili formiraju svoje sindikate preko kojih kontrolišu radnike. Najlakše je, kako je rekao, oformiti organizaciju u kompanijama iz Nemačke, Amerike, Kanade i jos malog broja zemalja koje imaju vekovnu tradiciju socijalnog dijaloga.

Za lustraciju sindikalaca

Veselinović je rekao i da je Sloga prvi sindikat koji je predložio lustraciju i sindikata i sindikalaca i da će insistirati na tome da se svi sindikalni tajkuni i oni koji su bili saučesnici u pljačkaškim privatizacijama i donošenju antiradničkih zakona lustriraju i odgovaraju za sva nedela pričinjena prema radničkoj klasi.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963.1073741828.246511218867585/839273966257971/?type=3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari