Sindikati Sloga: Ekonomski položaj žena u Srbiji sve gori 1Ilustracija Foto: Pixabay

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, objavili su danas da je položaj žena u Srbiji sve gori kada je u pitanju njihov ekonomski i socijalni položaj i od nadležnih zahtevaju da preduzmu sve mere kako bi se to promenilo.

„Kao sindikat zahtevamo konkretne poteze vlasti na jačanju radnih prava žena, veće zarade i bolje uslove rada, zabranu nenajavljenog prekovremnog rada zbog navodnog obima posla, uvođenje zabrane rada nedeljom, kao i pravo na porodicu i majčinstvo bez ikakvog uslovljavanja“, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je i da je, ravnomerno jačanje ekonomskog, socijalnog i političkog položaja žene u Srbiji, „godinama unazad u senci feminističkih pogleda i promovisanja rodne ravnopravnosti, a najveći pomak se vidi u učešću žena u političkom životu što, naravno, pozdravljamo“.

Ipak, kako je ukazano, u tome učestvuje veoma mali broj u odnosu na ogromnu većinu koja radi za minimalnu zaradu i uz minimum radnih i ljudskih prava.

Kao „potpunu tragediju“ u „Slozi“ smatraju to što se ne vide konkretni rezultati u osnaživanju radnih prava zaposlenih žena, uprkos činjenici da je na čelu Vlade Srbije žena, kao i da se na čelu deset ministarstava nalaze žene.

„Takva ocena nije isključivo samo naša već je vidljiva i u realnosti u kojoj živimo i iz negativnih izveštaja i ocena domaćih i međunarodnih institucija o stanju demokratije i vladavine prava u Srbiji, u čiji korpus spadaju i radna prava“, naveli su iz sindikata „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari