Sindikati traže uklanjanje Fijatovog znaka 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Savez samostalnih sindikata Kragujevca zatražio je danas da se, zbog nepoštovanja zakona Srbije i lošeg odnosa prema radnicima u fabrici Fiat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu, ukloni znak te italijanske kompanije na ulazu u grad.

Na ulasku u Kragujevac je 6. maja 2012. postavljen znak kompanije FCA, koji simbolizuje višedecenijske veze utomobilskog giganta i Kragujevca.

Skulptura autorskog tima Agencije Alfa projekt visoka je 10 metara i široka 13 metara.

Umesto tog znaka, sindikat smatra da treba postaviti znak posvećen nekadašnjoj fabrici Zastava automobili i njenom najpopularnijem vozilu – „Fići“, koji se 30 godina proizvodio u Kragujevcu.

Tokom tri decenije je sa montažnih linija sišlo 923.487 „fića“.

U saopštenju sindikata se navodi da su Kragujevčani „trpeli nelogičnosti odluke o izgradnji znaka kompanije koja je tek došla u Srbiju, pod privilegovanim okolnostima“.

Zbog odbijanja FCA da pregovara sa Štrajkačkim odborom, čime krši Zakon o štrajku, a državni organi im tolerišu takvo ponašanje, kao i nepoštovanja radnika u Kragujevcu, koji rade za manje zarade od svih radnika u Fijatovim fabrikama u svetu, sindikat je pokrenuo inicijativu za uklanjanje znaka.

Fabrika Zastava automobili i legendarni „Fića“ zaslužuju to mesto, jer su najzasluženiji za razvoj grada, saopštio je Savez samostalnih sindikata Kragujevca. 

Obelodaniti ugovor sa Fijatom

Udruženi sindikati Sloga su danas zatražili od predsednika Vlade Srbije Ane Brnabić da obelodani ugovor sa italijanskim proizvođačem automobila Fijatom, u čijoj fabrici u Kragujevcu radnici štrajkuju 11 dana. Štrajk u Fijatu je posledica lošeg i, po radnike i državu, štetnog ugovora, koji se i dalje čuva kao državna tajna, budući da Srbija italijanskom gigantu godinama izdvaja subvencije, oslobađa ga brojnih poreza i daje mu jeftinu radnu snagu, saopštila je Sloga. To što Ana Brnabić apeluje na prekid štrajka kako bi se selo za pregovarački sto, pomalo liči na nameru da se sva krivica mogućeg odlaska Fijata iz Srbije prebaci na radnike zbog štrajka, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da radnici samo traže početak ispunjenja obećanja o boljem životu. Zato apelujemo da Ana Brnabić bude odgovorna prema radnicima Fijata, da obelodani ugovor, kako bi javnost konačno saznala istinu, i time otkloni sve veće sumnje da se Fijat sprema na odlazak iz Srbije zbog isteka ugovora, saopštila je Sloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari