Skok cena energenata negativno će uticati na životnu sredinu 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Skok cena energenata u svetu kratkoročno će negativno uticati na životnu sredinu, jer će zemlje bogate naftom, gasom i ugljem povećati proizvodnju kako bi što više zaradile, izjavio je savetnik u oblasti energetike Nenad Jovanović.

Prema njegovim rečima te cene ne mogu beskonačno rasti, zbog čega će svet tražiti alternativna rešenja, što će dugoročno pozitivno uticati na životnu sredinu. Jovanović objašnjava da energenti koji se sada koriste nisu neograničeni i da će se svet okrenuti obnovljivim izvorima energije, poput sunca, vode, vetra, geotermalne energije i biomase, dok će prirodni gas biti zamenjen biogorivom.

On napominje da Srbija nije daleko od prelaska na ekološke alternative, zahvaljujući novom Zakonu o energetici iz 2021. godine, koji pruža dosta izbora. Prema njegovim rečima, „potrebno je da se promeni svest i da donosioci odluka malo više poguraju celu ovu priču kako bismo shvatili šta, sve sem finansijskih benefita, donosi korišćenje obnovljivih izvora energije, a to su zaštita zdravlja i životne sredine“.

Trenutno je u izradi Nacionalni energetski klimatski plan, koji bi trebalo da pokaže planiranje energenata do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine, podsetio je Jovanović. Taj dokument će ukratko objasniti kako ćemo uticati na životnu sredinu, primera radi kroz smanjenje ugljen-dioksida, ali i ostalih gasova sa efektom staklene bašte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari