Skupština grada Subotice usvojila Odluku o načinu i postupku davanja u zakup akva parka 1Foto: J. Patarčić/Danas

Na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice većinom glasova odbornika usvojena je Odluka o načinu i postupku davanja u zakup akva parka i drugih objekata u nadležnosti preduzeća “Park Palić”, na period od najduže 15 godina.

Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, radovi na izgradnji akva parka na Paliću trebalo bi da budu okončani do kraja juna, te bi početkom jula trebalo da primi svoje prve posetioce.

“Nadam da će izvođač obaviti taj posao koji je obećao, da će ‘Park Palić’ na osnovu današnje Odluke uspeti da sprovede konkursni postupak za izbor najpovoljnijeg zakupca za taj prostor i da će budući zakupac isto tako doprineti, odnosno dodatno opremiti sadržaj onim što nedostaje za puno funkcionisanje akva parka”, rekao je Kern.

Prema njegovom mišljenju, davanje u zakup akva parka je dobra odluka, iako je tokom današnje rasprave bilo reči i o tome da li je možda bilo bolje poveriti rad i poslovanje ovog objekta nekom od javnih preduzeća.

“Lično mislim da to ne bi bilo dobro rešenje, zato što akva park ako se da na korišćenje javnom preduzeću, postoji mogućnost da Grad sa budžetom mora da uskoči u slučaju da se ne vodi adekvatno poslovanje akva parka od strane zakupca, odnosno operatora i zato smo se odlučili na ovu varijantu i mislim da će to dati dovoljno dobru podlogu da profunkcioniše akva park i lično očekujem veliki broj posetilaca, naročito u letnjem periodu”, dodao je Kern.

Protiv Odluke glasao je Pokret građanske Subotice, a kako je obrazložio šef odborničke grupe Miroslav Milojević, ne zato što su protiv razvoja turizma i akva parka, već zbog načina na koji je građen, od same ideje do realizacije, koje su po njegovom mišljenju bile isforsirane i nedovoljno promišljene.

“Mi smo insistirali da vidimo taj elaborat ekonomske isplativosti, koji nikada nismo dobili u ruke i cena akva parka je enormo porasla, sa pet miliona evra sad ide blizu 13 miliona evra. I sada dolazi krešendo. Mi za ovih šest godina nikada nismo čuli nijednog momenta da će akva park biti izdat u zakup privatniku i da će privatnik gazdovati akva parkom. Govorilo se sasvim drukčije, da je to isplativo i da će verovatno od toga i Grad imati koristi”, kazao je Milojević.

On je dodao i da je “taj projekat ekonomski apsolutno promašen”, ukoliko se pogleda cena akva parka.

“Ako je taj ekonomski projekat isplativ, recimo u periodu od 15 i 20 godina, što je po svim ekonomskim kriterijumima za takve projekte, to znači da bi godišnja cena zakupa bila samo negde oko sedam odsto i kada to preračunate, dobijete cifru da bi zakup trebalo da iznosti 900.000 evra godišnje. Znači, to bi na mesečnom nivou bilo 75.000 evra. To je cifra od koje se vrti u glavi i smatramo da je nemoguće dostići profitabilnost sa tom cifrom, a da ne može da se dostigne profitabilnost i sa daleko manjom cifrom”, kazao je Milojević.

Kada je reč o analizi ekonomske opravdanosti projekta, šef odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu” Veljko Vojnić je naveo da se od opozicije moglo čuti samo šta će se u okviru akva parka priređivati, dok studija opravdanosti obuhvata mnogo širu sliku.

“Mi znamo da će mnogi, ako turisti dođu, na Paliću u većem broju raditi, od prevoznika, ugostitelja, smeštaja, sve prateće službe će imati posla, takođe i naši poljoprivredni proizvođaći, trebaće se nabavljati namirnice. Kada se analizira jedna studija opravdanosti, za koju je postavljeno pitanje zašto se ne dostavlja, a moram da kažem da je jako lako doći do bilo kojeg dokumenta, imamo Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, nijedan takav zahtev nije došao ni od kolege Milojevića, ni bilo koga da se dostavi ta studija o izvodljivosti. Na kraju, studija izvodljivosti, kako smo čuli od zamenika gradonačelnika, ništa i ne dokazuje jer je pitanje da li su svi parametri i sve ono što ulazi u ocenu opravdanosti uzeti ili nisu uzeti u obzir. To vreme pokaže”, poručio je Vojnić.

Na sednici koja je imala ukupno 17 tačaka dnevnog reda, odbornici su usvojili, između ostalog, i Odluku o dodeli nagrada “Dr Ferenc Bodrogvari”, koje će 22. juna biti uručene umetniku keramike Kornelu Mandiću, diplomiranom muzičaru Mate Abrahamu i nastavnici likovne kulture Danijeli Stankić.

Inače, današnja sednica Skupštine grada Subotice počela je minutom ćutanja za stradale u pucnjavi, koja se juče dogodila u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, gde je poginulo osmoro učenika i čuvar te škole, a ranjeno još šestoro učenika i nastavnica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari