Šoškić: Najavljenu pomoć jednog dana će svi vraćati kao dug 1Foto: Božidar Petrović/Fonet

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić ocenio danas da je linerano i neselktivno davanje pomoći u vreme pandemije upitan potez koji se sa ekonomskog gledišta ne može opravdati i da će najavljenu pomoć jednog dana svi vraćati kao dug.

„Ta linearna davanja teško se mogu opravdati sa ekonomskog gledišta i ona će da izazovu novo zaduživanje zemlje“, rekao je Šoškić za N1, navodeći da je Srbija još prošle godine krenula na putanju podizanja javnog duga u odnosu na BDP, a da se to ovim paketom nastavlja.

On je ukazao da bi to moglo doprineti da javni dug premaši 60 odsto brutonacinanog dohotka (BDP).

„Sigurno je da će do kraja godine nivo javnog duga prema BDP preći 60 posto, a to je nivo koji su i razvijene zemlje stavile sebi kao limit. Zemlje poput Srbije bi trebalo da budu na nižem nivou javnog duga“, smatra Šoškić.

On kao dodatni problem vidi to što je pre dve godine promenjena metodologija u obračunu BDP i da bi, prema staroj metodologiji, javni dug davno bio veći 60 posto BDP.

Na pitanje da li su u tom slučaju utemeljeni komentari da je ekonomska situacija stabilna ili bolja nego u prethodnom periodu, Šoškić je rekao da je Srbija praktično sve do 2018. godine bila jedna od najstangnantijih privreda u Evropi i da je imala znatno nže stope rasta.

„Od 2018. i 2019. godine nešto je veća stopa privrednog rasta, a prošle godine smo možda imali nešto manju stopu privrednog pada, ali o ekspanziji privrede ne možemo da govorimo. Mi nismo nigde napredovali, daleko smo od viših stopa privrednog rasta“, ocenio je Šoškić.

Komentaišući najave visokoh državnih zvaničnika da će prvi kvartal biti sa pozitivnom stopom privrednog rasta, Šoškić je rakoa da je Amerika napravila pozitivan rezultat od 6,4 odsto, a Kina više od 18 odsto u prvom kvartalu.

Ako Srbija napravi rezultat od plus jedan, po Šoškićevoj oceni, daleko je od privredne ekspanzije i nema priče o šampionskom statusu.

„Srbija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi“, rekao je Šoškić i dodao da to dokazuju i odgovori građana u anketi N1 na šta će potrošti prvih 30 evra koje će dobiti u maju.

Ocenjujući ekonomsku situaciju u zemlji on je istakao da Srbija nema dovoljno investicija i da su domaći privrednici nedovoljno uvereni u poslovnu perspektivu i ne veruju u institucije sistema, niti u odsutvo korupcije.

On je i povodom paketa pomoći privredi rekao da je sporno pitanje da li se pomoć daje onima kojima zaista potrebna i da bi to bilo opravdano da je ta pomoć usmerena preduzećima koja su sposobna da izvoze.

„Taj sektor privrede mora da ojača ako želimo da izađemo na zelenu granu“, ocenio je za N1 Šoškić, istiući da je opravdana pomoć ako dođe u sektore koji mogu da rastu i nadonakde gubitke.

Na pitanje da li je tačna računica ekonomskih novinara da će svaki građanin na dodeljenih 30 evra, plaćati dug od 33 evra, Šoškić je rekao da će svi „sigurno vraćati taj dug“, ali da zavisi od konkretnih uslova zaduživanja koji će biti krajnji iznos, ali da Srbija sada kreira novi dug.

„Činjenica je da nema besplatnog ručka. Ako smo se zadužili – nema spora, doći će dan kada ćemo to morati da vratimo“, poručio je Šoškić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari