Španija pripremila antiinflacioni paket od 10 milijardi evra 1Foto: Stefana Savić

Španska vlada najavila je novi paket mera od 10 milijardi evra za 2023. godinu kako bi olakšala teret inflacije građanima.

Paket uključuje šstomesečni produžetak poreskih olakšica na gas i struju, pomoć za 4,2 miliona porodica sa niskim primanjima od 200 evra i smanjenje poreza za osnovne životne namirnice, piše Blumberg.

Vlada je odustala od smanjenaj cene goriva na pumpama za sve i umesto toga će pomoći ciljano transportnom i poljoprivrednom sektoru.
Takođe će produžiti i ograničenje na rast renti od dva odsto do kraja sledeće godine i obezbediće pomoć od 900 miliona evra za industriju koja koristi gas.

Od prošle jeseni država je obećala pomoć od ukupno 325 milijardi evra ili 2,5 odsto BDP-a Španije. Godišnja inflacija dostigla je 11 odsto.
Kako bi ublažila inflaciju hrane koja iznosi 15 odsto, država je smanjila PDV na hleb, mleko, sir, voće i povrće sa četiri odsto na nulu, dok će porezi na ulja i testenine biti smanjeni sa 10 na pet odsto.

Osim ovoga biće i zamrznute cene na butan u plinskim bocama, poljoprivrednicima će biti podeljeno oko 300 miliona evra kao pomoć zbog skoka cena đubriva, biće obezbeđen popust od 30 odsto na neke vidove javnog transporta i za šest meseci se produžava zabrana iseljavanja ugroženih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari