"Srbija najrazvijenija u ovom delu Evrope", tvrdi Vesić - "Potpuno netačno", kažu stručnjaci 1(Ilustracija) Foto: Miroslav Dragojević Danas

Konstatacija ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića da podatak o sve većem broju stranih radnika u Srbiji predstavlja dokaz da je naša zemlja, kako je rekao “najrazvijenija u ovom delu Evrope” nema potporu u statističkim podacima i potpuno je netačna, smatra stručna javnost.

Ministar Vesić je naime na svom Tviter nalogu reagovao na tekst objavljen u Danasu u kojem su naši sagovornici komentarisali njegovu izjavu da je Srbija počela da uvozi radnike “što je dobro, jer znači da je napredovala i da je zemlja u kojoj može da se zaradi”.

Kako se u tekstu navodi, stručna javnost i sindikalne organizacije u Srbiji ne spore da je potpuno legitimno da strani radnici nalaze posao u našoj zemlji, ali ističu da razlog što to oni čine nije zato što kod nas može dobro da se zaradi a radno zakonodavstvo je dobro, već zbog toga što, između ostalog, dosta srpskih radnika odlazi “trbuhom za kruhom” u inostranstvo pa u nekim sektorima postoji manjak radne snage.

Vesić ipak ima svoje obrazloženje, pa je na Tviteru naveo: „Stručnjaci iz Danasa objasniše nam kako strani radnici ne dolaze u Srbiju da zarade platu već vole Srbiju pa dolaze samo da zamene domaće radnike!? Što bi naš narod rekao – lupiše i ostadoše…“. On sa te konstatacije prelazi na razjašnjavanje stvari pa piše: “Svi strani radnici zarađuju u Srbiji bolje nego u svojim zemljama. Da nije tako, ne bi dolazili. Recimo, vozači autobusa u GSP u svojoj zemlji, bivšoj sovjetskoj republici, imaju platu oko 150 evra. Kod nas je ta plata bar pet puta veća. To je istina koliko god da je Danasu teško da to prizna. Kako da kažu svojim čitaocima da postoje zemlje u kojima se gore živi nego u Srbiji kada oni tvrde da je naša zemlja najgore mesto za život?!“

Nejasno je zbog čega je ministar Vesić izrekao ovakvu konstataciju s obzirom da u tekstu Danasa povodom njegove izjave o stranim radnicima u Srbiji nigde nije zaključeno da oni kako je napisao “vole Srbiju pa doleze samo da zamene domaće radnike” već su sagovornici našeg lista naglasili da oni dolaze jer su plate u njihovim zemljama niže nego u našoj. Ali su i dodali da ta činjenica istovremeno ne znači da su plate u Srbiji visoke, odnosno da u njoj može dobro da se zaradi, kako tvrdi Vesić.

Takođe, ministar u svom reagovanju nije naveo da vozači iz inostranstva koji dolaze u Srbiju, u praksi predstavljaju zamenu za domaće vozače u Gradskom saobraćajnom preduzeću “Beograd” koji odlaze u razvijenije zemlje od naše jer njihove plate nisu dovoljne kako bi mogli kvalitetno da žive.

Takođe, u tekstu u Danasu nigde nije navedeno, kao što tvrdi Vesić, “da je naša zemlja najgore mesto za život” već su sagovornici naglasili da to što postoji priliv stranih radnika iz siromašnijih zemalja, istovremeno ne znači da i Srbija nije siromašna.

Vesić dalje navodi da se u Srbiji više gradi pa je logično da rast građevinskog sektora zahteva veći broj radnika, “ali i da diktira više plate u ovom sektoru, što potpuno obesmišljava tezu „stručnjaka“ iz Danasa da radnici napuštaju Srbiju zbog malih plata”, naglasivši da je prosečna plata u građevini u januaru i februaru ove godine iznosila 82.062 dinara.

Ono što ministar Vesić pak nije rekao je to da najveći broj građevinskih radova u Srbiji, koju se uglavnom finansiraju iz stranih kredita, obavljaju inostrane kompanije dok naša preduzeća iz tog sektora dobijaju samo podizvođačke radove.

Shodno tome, nisu u mogućnosti da svojim zaposlenim isplate iznose zarada o kojima Vesić govori pa oni u potrazi za boljim platama odlaze u inostranstvo. Isto tako, ministar Vesić nije u svom reagovanju naveo veoma važan podatak da polovina zaposlenih u Srbiji radi za mesečnu cifru do 60.000 dinara a da je među njima i dobar deo građevinskih radnika. Nije napisao ni koliko poslodavci, koji su ih angažovali, plaćaju strane građevinske radnike i kakvi su uslovi u kojima rade.

Dakle, dolazak jeftine radne snage u Srbiju i zarade u našoj zemlji koje su u najvećem broju slučajeva ispod prosečne upravo potvrđuju teze sagovornika Danasa a demantuju ono što je izrekao ministar.

Takođe, prilično je čudno da je ministar Vesić istakao da “Srbija jeste najrazvijenija u ovom delu Evrope” s obzirom da je poznato da bolji životni standard i plate od naših imaju građani u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji…

Novu tvrdnju ministra Vesića da “Srbija postaje bogato i uređeno evropsko društvo” stručna javnost takođe odbacuje kao nepotvrđenu u činjeničnom smislu.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da konstataciju ministra Vesića u potpunosti demantuju statistički podaci.

– Oni naime jasno pokazuju upravo suprotno. A to je da Srbija naprotiv spada u red ekonomski nerazvijenih zemalja u Evropi. Naravno, postoje i zemlje siromašnije od Srbije tako da upravo stanovnici nekih od njih dolaze kod nas kako bi ostvarili bolje zarade. Međutim, to nikako ne znači da su plate u Srbiji visoke niti da je ekonomska situacija dobra jer da je to tako naši radnici ne bi odlazili u inostranstvo u potrazi za većim zaradama – navodi naš sagovornik.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić ističe za Danas da strani radnici dolaze u Srbiju jer u nekim sektorima postoji akutni nedostatak radne snage s obzirom da naši građani u potrazi za većim zaradama odlaze u inostranstvo.

– Dakle ne radi se o nečem što je dobro i za pohvalu s obzirom na to da značajan broj onih koji odu, naročito školovanih i radnika sa veštinama, u inostranstvu trajno i ostane. Upravo to što naši radnici odlaze u inostranstvo je dokaz da zarade u Srbiji nisu visoke. Da su one na zadovoljavajućem nivo, kao recimo u Mađarskoj, broj onih koji odlaze bio bi daleko manji. Jednostavno u Srbiji nisu stvoreni uslovi za nesmetan rad malih i srednjih preduzeća i dolazak velikih investitora iz inostranstva. Shodno tome, ne može se konstatovati da dolazak stranih radnika iz siromašnijih zemalja u Srbiju znači da je ona ekonomski razvijena zemlja – navodi Rajić.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović kaže za Danas da je tačno da radnici iz inostranstva sve češće dolaze u Srbiju a da je razlog za to što su zarade u sredinama iz kojih dolaze niže nego u našoj zemlji.

– Sa druge strane imamo situaciju da naši radnici, iz pojedinih privrednih sektora, nezadovoljni zaradom koju ostvaruju u Srbiji, odlaze u razvijenije zemlje u kojima su plate veće. Dobro je što strani radnici zamenjuju naše koji odlaze, ali to istovremeno ne znači da se zarade u Srbiji mogu porediti sa onima koje su aktuelne u razvijenijim ekonomijama od naše – zaključuje Cvetanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari