Srbija peti najveći izvoznik papira Evropskoj Uniji 1Foto: Pixabay/Vlad Vasnetsov

Tokom prošle godine EU je izvezla 80,3 miliona tona proizvoda za reciklažu van granica Unije, što je povećanje od četiri odsto u odnosu na 2019. godinu, objavio je Eurostat.

S druge strane, uvoz je iznosio 34,7 miliona tona, što je smanjenje od 10 odsto u odnosu na istu godinu.

Od materijala za reciklažu, EU je u 2020. najviše izvozila papir, 60,8 miliona tona, gotovo četvrtina tog izvoza otišla je u Indiju, a petina u Maleziju. Van granica EU izvezeno je i 15,9 miliona tona plastike, kao 3,7 miliona tona stakla.

Malezija je bila najveća destinacija za izvoz plastike, petina izvoza išla je u ovu azijsku zemlju, u Tursku je otišlo 18 odsto od ukupnog izvoza, a u Veliku Britaniju 17 odsto. Staklo se prošle godine pretežno izvozilo u VB, čak 42 odsto, potom u Švajcarsku (14 odsto) i SAD (7 odsto).

Podaci Eurostata pokazuju da je prošle godine uvezeno 22,2 miliona tona papira, što čini više od polovine svih proizvoda koji se mogu reciklirati a koju su uvezenih izvan EU.

Najviše proizvoda za reciklažu se uvozilo iz Velike Britanije, 36 odsto ukupnog uvoza papira van EU i 41 odsto uvoza plastike i stakla van EU.

Papir se osim iz Velike Britanije uvozio i iz SAD i Švajcarske, na četvrtom mestu je Norveška, a na petom Srbija iz koje je EU tokom 2020. uvezla tri odsto od ukupnog uvoza van granica EU.

Plastiku je EU najviše uvozila iz Norveške i SAD, adrugi najveći uvoznik stakla, kada se radi o državama koje nisu članice EU, bila je Švajcarska, a treći SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari