Srbija potrošila 14,34 odsto manje struje u oktobru: Suprotno Vučićevoj tvrdnji, najviše uštedeo Beograd 1Foto: Bojan Cvejić

Ovog oktobra u odnosu na prošli protok električne energije u Srbiji smanjen je za 14,34 odsto, ističu za Danas u Elektrodistribuciji Srbije.

U oktobru je potrošeno 2,167 milijardi kilovat časova struje, dok je u istom periodu prošle godine protok električne energije bio 2,53 milijardi, što znači da je za 360 miliona kilovat časova manje struje potrošeno ovog oktobra u odnosu na prošli.

Najveće smanjenje među pet distributivnih centara, koliko ih ima u sistemu Elektrodistibucije, bilo je u Beogradu, a najmanje u Kraljevu.

„U distributivnom području Beograd protok električne energije u oktobru ove godine iznosio je oko 547,5 miliona kilovat časova, što je za 18,91 odsto manje u odnosu na oktobar prošle godine, u Novom Sadu protok je bio 597 miliona kilovat časova, za 12,92 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine“, naglašavaju u odgovoru EDS Danasu.

U distributivnom području Kragujevac protok električne energije u oktobru bio je 148 miliona kilovat časova, za 13,86 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, a u Nišu 349 miliona ili za 14,31 odsto manje u odnosu na oktobar 2021. godine.

Protok električne energije u oktobru u Kraljevu je, prema podacima EDS, bio 526 miliona kilovat časova, što je za 10,91 odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

„Prilikom ocene ovih podataka treba imati u vidu različite uzroke koji utiču na visinu potrošnje električne energije u ovoj i u prošloj godini, poput vremenskih uslova, prosečne dnevne temperature“, ističu u Elektrodistribuciji.

Obraćajujući se javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć govorio o potrošnji struje istakavši da su “svi regioni Srbije manje potrošli struje u oktobru u odnosu na prošlu godinu, osim Beograda“.

Prema podacima Elektrodistribucije upravo je beogradski distributivni centar najviše smanjio potrošnju. Osim toga, Vučić je rekao da će uvesti veće restrikcije u Predsedništvu da bi došli do uštede od 40 odsto.

Naime, Predsedništvo je bilo to koje je u septmebru najviše “uštedelo” struje ako se pogledaju državni organi.

Prema podacima Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Predsedništvo Srbije uštedelo je 31,24 odsto električne energije, a Vlada Srbije 16,49 odsto. Sveukupna ušteda struje u tim državnim organima bila je u septembru tek 6,24 odsto.

Ministarstva koja se nalaze u Nemanjinoj 22-26 smanjila su potrošnju kilovata za svega 4,64 odsto, a skromna ušteda električne energije od 3,56 odsto bila je u Palati Srbija na Novom Beogradu.

Podsetimo, Vlada Srbije preporučila je Elektroprivredi Srbije da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun u periodu od 1. oktobra do 31. marta 2023. godine.

Domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za pet do 20 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine dobiće popust od 15 odsto. Za uštedu električne energije za 20 do 30 odsto umanjenje će iznositi 20 odsto, a za uštedu veću od 30 odsto obračunavaće se 30 odsto popusta.

Popusti će se primenjivati, kako naglašava EPS, na obračun za tekući mesec, koji sadrži utrošenu energiju, trošak snabdevača i obračunsku snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari