SSSS: Ukinuti odredbe koje omogućavaju zastrašivanje sindikalaca 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Otkaz koji je dobila predsednica Saveza samostalnih sindikata Srbije u fabrici HealthCare Europe u Rumi Dragana Božić predstavlja napad na sindikalni pokret, aktiviste koji zastupaju radničke interese, rodnu ravnopravnost, ljudsko i radničko dostojanstvo.

Zbog toga će Savez samostalnih sindikata Srbije u potpunosti podržati našu članicu Draganu Božić u borbi da se ispravi nepravda koja joj je načinjena jer je evidentno da je otkaz dobila zbog sindikalnog angažmana, što je neprihvatljivo – kaže za Danas Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, povodom otpuštanja predsednice podružnice te sindikalne centrale iz fabrike HealthCare Europe.

Prema njegovim rečima, otkaz je direktna posledica nelogičnosti odredaba Zakona o radu koje dozvoljavaju zastrašivanje sindikalnih čelnika i aktivista u preduzeću na taj način što omogućavaju poslodavcu da ih kažnjava zbog sindikalnih aktivnosti i premešta na teža i slabije plaćena radna mesta.

– Zbog toga ćemo zahtevati da se izmenama Zakona o radu te odredbe koje sabotiraju i onemogućavaju sindikalnu borbu u preduzećima ukinu. Kada je pak reč o slučaju Dragane Božić, obratićemo se Ministarstvu rada, Inspekciji rada, ali isto tako i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić kako bismo ih upoznali sa nepravdom koja je počinjena našoj članici i kako poslodavci zloupotrebljavaju zakonske odredbe vezane za radno pravo čijem donošenju je kumovala aktuelna vlast. Očekujemo da će nakon delovanja nadležnih nepravda biti ispravljena, odnosno da će Dragana Božić biti vraćena na posao – ističe naš sagovornik.

Pravni ekspert Branko Pavlović kaže za Danas da su odredbe u Zakonu o radu koje omogućavaju poslodavcu da zastrašuje sindikalne aktiviste štetne i da bi ih trebalo ukinuti.

– Nema spora da su te odredbe pogrešne i da bi ih trebalo eliminisati. Međutim, to istovremeno ne znači da poslodavci i sada smeju tek tako da premeštaju radnike na slabije plaćena radna mesta i da ih otpuštaju ako oni na to ne pristanu. Drugim rečima u konkretnom slučaju je na sudu da pravilno proceni da li je bilo osnova za prebacivanje na drugo radno mesto. Poslodavac na to ima pravo samo u slučaju da će radni proces da trpi. Ako to nije slučaj, poslodavac ni po sadašnjim zakonskim odredbama nema pravo da premešta radnike ako za tim ne postoji potreba – objašnjava Pavlović.

Juče smo kontaktirali i nadležne u fabrici HealthCare Europe koje smo ovog puta uspeli da dobijemo (podsećamo, prekjuče se na uzastopne pozive niko nije javljao).

Rečeno nam je samo da će naš list u toku današnjeg dana „dobiti demanti“ u pisanoj formi i da će „u sastavljanju njegovog sadržaja učestvovati i advokat koji zastupa interese kompanije“.

Podsećanja radi, Danas je u jučerašnjem broju pisao o otkazu koji je dobila predsednica Saveza samostalnih sindikata Srbije u fabrici HealthCare Europe u Rumi Dragana Božić. Naša sagovornica je tom prilikom istakla da je upravo njeno insistiranje kao predsednice sindikata, da se radnici ne šikaniraju zbog korišćenja bolovanja, da se smanji preterani prekovremeni rad, obezbede veća sredstva za regres i topli obrok kao i ispravni klima-uređaji dovelo do otkaza koji je dobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari