Od Fristajlera do Kartela: Šta je uz inflaciju, struju, i podelu para građanima obeležilo ekonomsku 2023. godinu? 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Godinu za nama obeležile su brojne ekonomske turbulencije, počev od inflacije, povećanja penzija, rasta računa za gas i električnu energiju, preko novog sistema naplate gradskog prevoza, protesta radnika brojnih preduzeća, poljoprivrednika, pa sve do prosipanja „helikopter“ novca građanima pred izbore.

Januar – Potonuo „Fristajler“ i poskupele cigarete

Od prvog januara 2023. godine minimalna zarada uvećana je za 5.000 dinara u odnosu na 2022. Ipak, ono po čemu građani takođe pamte početak godine, jeste potonuće splava „Fristajler“ zbog toga što je vlasnik prodao nekoliko puta više ulaznica za doček Nove godine nego što je kapacitet splava. Ispostaviće se, kao što se vidi na kraju ovog podsećanja na sve što je obeležilo poslednjih 12 meseci u Srbiji, da je ova godina nažalost završena isto kao što je počela.

Februar – Ograničena cena derivata i osnovnih namirnica

U februaru je počela isplata uvećanih januarskih penzija za 12,1 odsto, a prosečna je iznosila oko 37.825 dinara. Takođe, početkom ovog meseca potpisan je sporazum između Srbije i UAE o saradnji u vezi sa sprečavanjem pranja novca. S druge strane, nekoliko stotina proizvođača mleka iz Srbije protestovalo je ispred Ministarstva poljoprivrede, zahtevajući povećanje naknada i zaštitu ove grane poljoprivrede. Istog meseca, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte i izmenila Uredbu o ograničenju visine cene osnovnih životnih namirnica.

Mart – Kentkart pokrenuo postupak protiv Srbije

Prijave za nove penzionerske kartice krenule su 15. marta, donoseći najstarijima popuste u velikim trgovinskim lancima, ali i manjim radnjama i banjama. Takođe, istog meseca počela je i prijava poljoprivrednika za e-Agrar. Kompanija Kentkart saopštila je da je pokrenula postupak protiv Srbije za zaštitu investicije. Istog meseca, MMF je najavio da će niske cene energenata u Srbiji morati da se povećaju. Marta 2023, Vlada Srbije usvojila je Program za suzbijanje sive ekonomije za period 2023 – 2025. godine. Na kraju meseca, izvučen je dobitnik Loto sedmice, koji je osvojio 750.000 evra.

April – Elektroprivreda Srbije postala Akcionarsko društvo

Nadzorni odbor „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) usvojio je novi Statut čime su se stekli uslovi da se to preduzeće transformiše iz Javnog preduzeća u Akcionarsko društvo zatvorenog tipa, u stoprocentnom vlasništvu države Srbije. Kada je reč o spoljnoj trgovini, ministar Tomislav Momirović potpisao je Memorandum o razumevanju Srbije i Kine, što su ekonomisti ocenili kao veći benefit za tu zemlju nego za našu državu.

Maj – Poskupljenje struje i gasa, i novi sistem naplate gradskog prevoza

Električna energija u Srbiji poskupela je od 1. maja za osam odsto, a gas deset odsto. Gradska uprava u Čačku je početkom meseca četiri sela u okolini tog grada proglasila područjem zaraženim afričkom kugomm svinja. Istog meseca nezadovoljni stanjem u stočarstvu i agraru, poljoprivrednici su izašli na višednevne proteste i blokade puteva. Osim toga, sredinom maja, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je novi sistem naplate gradskog prevoza u Beogradu, i cene koje su od tada aktuelne. Od maja, gradski prevoz plaća se SMS porukom, i cena karte za A zonu od 90 minuta iznosi 50 dinara.

Jun – Potpisan sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija

U junu su počela masovna kašnjenja letova Er Srbije, a trend se nastavio do kraja letnje sezone. Takođe, 20. u mesecu potpisan je sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija. Vlada Srbije usvojila je sredinom juna Predlog zakona o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, a kojim se definiše pitanje isplate po 10.000 dinara za svako dete.

Jul – Posle 12 godina rada, „Džinsi“ zaposlene otpustio SMS-om

Zajedničko preduzeće Srbije i Mađarske za trgovinu gasom počelo je sa radom prvog jula, a predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i kineske kompanije Power China potpisali su Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje tunela od Karađorđeve ulice do Dunavske padine. Istog meseca rukovodstvo kompanije Džinsi Srbija uputilo je svim svojim radnicima cirkularnu SMS poruku u kojoj im saopštavaju da ta tekstilna fabrika posle 12 godina rada u Leskovcu odlazi u likvidaciju.

Avgust – Sa hrvatske granice vraćen kancerogen čips iz Srbije

U avgustu je u čipsu koji je proizveden u Srbiji, na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida. Nakon ovog incidenta, Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF), izdao je više upozorenja o vraćanju robe sa evropskih granica. Takođe, afrička kuga svinja uzela je više maha, zbog čega je veliki broj životinja ubijen.

Septembar – Usvojen rebalans budžeta

Vlada Srbije je u septembru usvojila rebalans budžeta za 2023. godinu, kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1,9 milijardi dinara, što je više nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

Tada je naglašeno da će se rebalansom budžeta obezbediti sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatne 23 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP. Ovog meseca podignute su i akcize na gorivo, duvan, alkohol, kafu i tečnost za punjenje elektronskih cigareta i to za osam odsto.

Glasovima skupštinske većine usvojene su i izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta i to za osam odsto. Ova odluka stupila je na snagu 1. oktobra.

Socijalno-ekonomski savet nije postigao dogovor o minimalnoj plati u 2024. godini pa je Vlada Srbije shodno svojim ovlašćenjima, odlučila da minimalac bude podignut sa 40.000 na 47.154 dinara. Predsednik Vučić je iznos u tom okviru najavio i pre nego što su pregovori SES-a uopšte počeli.
U trgovinskim lancima počela je akcija pojeftinjenja nekoliko desetina osnovnih životnih proizvoda pod oznakom „Bolja cena“.

Oktobar – Vlada usvojila predlog budžeta za 2024.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu. Kako je navedeno u saopštenju Vlade, predloženi budžet je razvojni, što podrazumeva nastavak visokih ulaganja u kapitalne investicije, izgradnje auto-puteva, brzih pruga, škola, bolnica, politike povećanja plata i penzija, kao i izgradnje zemlje i zaštite životnog standarda građana.

Beogradski aerodrom saopštio je da je tokom septembra zabeležen porast broja putnika od 38 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
U oktobru je završena i revitalizacija hidroelektrane „Đerdap 1“.

Novembar – Poskupeli struja i gas za domaćinstva

Od 1. novembra poskupeli su struja i gas za domaćinstva za osam, odnosno deset odsto. Kompanija Delta holding predstavila je obnovljeni deo Sava centra u čiju je rekonstrukciju uloženo 118 miliona evra. Takođe u novembru, država Srbija postala je jedini vlasnik avio-kompanije Er Srbija.

Decembar – Završena gasna interkonekcija sa Bugarskom

Objavljeno je da su završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji između Srbije i Bugarske, čime se omogućava snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana. Banke u Srbiji ove godine su otkrile „el dorado“ i zarađuju kao nikada, pokazuju podaci objavljeni u decembru za prva tri kvartala. U 2022. su zaradile 742,4 miliona evra, skoro duplo više nego godinu dana ranije a za devet meseci 2023. već su preskočile taj profit, zaradivši celih 865 miliona evra.

Na početku 2022. godine eurobor je bio negativan, -0,5 odsto, dok je 2023. završena na nivou od preko četiri odsto, slično kao u vreme svetske finansijske krize.
Poslednjih dana 2023. potonuo je splav Kartel u reprizi događaja iz novogodišnje noći kojom je započela godina. Razlog potonuća je isti kao i u slučaju Fristajlera – prepunjenost objekta mladima koji su kroz hladnu vodu u sred noći pokušavali da se spasu i dođu do obale. Stradalih srećom nije bilo, a slučaj je ponovo pokrenuo pitanje postojanja državne kontrole rada ovih objekata. Godina je tako završena na isti način na koji je i počela – nemarom i nesrećom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari