Stanari Geneksa tvrde da im otimaju imovinu, Agencija odgovara – nije tačno 1Foto: FoNet

Prodaja poslovnog dela Geneksa, po početnoj ceni od 17 miliona evra – završila se neuspešno. Stanari stambenog dela zgrade, kažu da su zabrinuti, jer postoji mogućnost da ostanu bez dela imovine. Tvrde da Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, pokušava da proda „galeriju“ na krovu Geneks kule, garažna mesta i pasarelu, što prema odluci suda pripada stanarima. Iz Agencije za N1 kažu da su takvi navodi – netačni.

Nadali su se da će prodaja jednog dela Geneks kule ovog puta proći uspešno. Nadali su se da će ta prodaja rešiti njihove višegodišnje probleme. Međutim, stanari stambenog dela Geneksa kažu – da ih oni koji rukovode poslovnim – sve više ugrožavaju.

„Oni su deo naše imovine, naše zgrade prisvojili kao svoj, recimo taj deo krova – mi nemamo izlaz na krov, mi nemamo ni pristup podrumima koji oni koriste kao svoje garaže, a mi stanari ne koristimo kao svoje garaže“, navodi Boris Dragojević, stanar kule.

„Probali su da uknjiže garaže koje su ispod naše zgrade i probali su ove dve pasarele koje spajaju naše dve zgrade da uknjiže na sebe – sve je to katastar odbio, ali smo onda došli do informacije da je sin stečajnog upravnika Geneksa – Luka Mrdović kad pogledate u javni uvid u katastar stoji da je on pokušao da uknjiži galeriju na sebe“, kaže Božidar Stavrić, upravnik stambene zgrade Geneks kule.

Stanari ne mogu na krov zgrade, ne mogu ni na vrata požarnog izlaza, jer je na tridesetom spratu brava zamenjena. Garažna mesta koja im u zgradi pripadaju, rentiraju se mimo njihove volje.

„Garaža je puna, jel vidite koliko i u okolini ima stanovnika… Mi nemamo gde da parkiramo, faktički smo naterani da izađemo na ulicu“, navodi Dragan Đinđić, stanar.

Oni koji žive u stambenom delu Geneksa tvrde da galerija na vrhu zgrade, pasarela, podrumi i garaža pripadaju njima, jer je tako 2012. odlučio Prvi osnovni sud u Beogradu. Kažu i da iza trenutne situacije koja im se dešava – stoji stečajni upravnik „Generaleksporta“ Budimir Mrdović – protiv kog su podneli krivične prijave.

„Mi smo dve krivične prijave podneli protiv Budimira Mrdovića – jedna je za smetanje poseda, jednu smo podneli zbog izazivanja opšte opasnosti i treća krivična prijava koja je uručena u Agenciji za licenciranje juče, to je zbog korupcije. Jer nikako nije moglo da se desi da Agencija za licenciranje i Budimir Mrdović i katastar da uknjiže garaže koje su naša svojina“, kaže upravnik stambene zgrade Geneks kule.

Tvrdnje stanara iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika – odbacuju.

„Apsolutno je netačno da se oglašenom prodajom bilo kome, pa samim tim i bilo kom stanaru stambene zgrade u okviru Geneks kule, otima bilo koji deo imovine. Apsolutno je netačno da je postojao bilo kakav pokušaj uknjižbe bilo kog fizičkog lica na bilo koji deo imovine stečajnog dužnika. Sva imovina kompanije Generaleksport u stečaju koja je izložena prodaji je detaljno opisana u prodajnoj dokumentaciji koja se potencijalnim kupcima dostavlja nakon uplate cene za otkup prodajne dokumentacije, a sve u skladu sa objavljenim oglasom“, navodi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Kako bi se situacija rešila – stanari stambenog dela Geneksa su se obratili predsednici Vlade Ani Brnabić, resornim ministarstvima i predsedniku Aleksandru Vučiću. Međutim, odgovor nisu dobili. A na pitanje N1 šta će Ministarstvo privrede koje je nadležno za stečajne upravnike preduzeti – odgovor nije stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari