Subvencije u poljoprivredi 1Ilustracija: Thinkstock.com

Sekretarijat za privredu objavio je četiri javna poziva za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti pčelarstva, stočarstva, voćarstva i povrtarstva i za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Dodela sredstava je na osnovu Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Beograda za 2018. godinu.

Podsticajna sredstva su namenjena za nabavku nove opreme za pčelarstvo, i to deset košnica sa pripadajućim ramovima, vrcaljka (ručna ili električna), električni otklapač saća (automatski ili poluautomatski) i topionik za vosak.

Maksimalni iznos podsticajnih sredstava iznosi 65.000 dinara po korisniku, a za tu namenu opredeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 20 miliona dinara.

Podsticajna sredstva u oblasti stočarstva namenjena su za nabavku domaćih ili uvoznih kvalitetnih steonih junica holštajn – frizijske rase ili simentalske rase, kvalitetnih priplodnih ovaca i kvalitetnih priplodnih koza.

Maksimalni iznos podsticajnih sredstava je 300.000 dinara po korisniku, a obezbeđeno je 50 miliona dinara.

Podsticajna sredstva u oblasti voćarstva i povrtarstva namenjena su za nabavku i postavljanje protivgradne mreže na površini od 0,25 do jednog hektara, protivgradne mreže sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“, plastenika sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“, sistema za navodnjavanje „kap po kap“ na površini od 0,25 do jednog hektara.

Za tu namenu opredeljena su bespovratna finansijska sredstva u iznosu od 50 miliona dinara, a pravo na dodelu sredstava može ostvariti nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari